Косата – най-важният аксесоар

Промяната е развитие, а развитието е растеж

23.01.2015

Въпросът, който си задава всяка обичаща промените жена – да се боядисам ли? Какъв цвят да избера? Коя е подходящата прическа? Права, романтични къдрици, опашка…

Косата – най-важният аксесоар. Защо си заслужава да експериментираме с нея…

Отговорът на първия въпрос – освен ако косата ви не е наистина тънка, няма причина да не експериментирате с вида си. Косата е вашата индивидуалност.  Важно е да бъде такава, каквато желаем. И не, боята не е толкова вредна, колкото я описват. С подходяща грижа за косата няма да има трайни последствия (изключение прави единствено преминаването от черна към руса коса). Пък и се реже и расте. Не е болка за умиране. А новият цвят прави чудеса със самочувствието и външния вид. Знаете, че понякога и малката промяна води до невероятен резултат. А какъв по-добър начин да приемем нов външен вид с минимум разходи и време?

„Жена, която сменя прическата си, се кани да промени живота си.“- Коко Шанел

Защо жените се боядисват толкова често? Защото по този начин се разнообразяват и внасят новости в ежедневието си. Независимо дали го правите сами вкъщи или използвате услугите на фризьор (което си е повод за почивка), хубаво е някой да се погрижи за нас и да ни накара да се чувстваме добре. Боядисването е като пазаруването – носи наслада, породена от новата придобивка, с която можем да се покажем навсякъде. Според проучване на Nivea над 80% от жените боядисват косата си.

Ако сте решили да се боядисвате за първи път съветвам ви да оставите домашните експерименти за някой следващ път. Или повикайте някой да ви боядиса. Разбира се, първо се убедете, че и на него не му е за първи път. Хубаво е предварително косата да е подстригана, за да сте с желаната прическа.

Вижте още: Модната троица

Изборът на цвят често говори за целите и желанията ни, дори и да не го съзнаваме. Червената коса е сила, магнетичност, целеустременост, желание света да е в краката ни. Ако подхождате към ново начинание и искате да подобрите нещо в себе си, това е вашият цвят. Той ще ви даде необходимата увереност и сигурност. Сили, адреналин, власт- това е червеният цвят. Не случайно наричан „царски“. Ако имате нужда от закрила, нежност и сигурност по-вероятно е да изберете русия цвят. Той е олицетворение на крехката женственост. Това в никакъв случай не означава слабост, а желание за повече емоции, доверие, сантименталност. Кафявият цвят е цветът на топлотата, на мекотата. Той е изпълнен с обещания. Хората с кафява коса са силни, енергични, усмихнати и жизнерадостни. Черната коса е тази на тайнствена и мистична жена, която пленява със своята мистериозност.

Косата - най-важният аксесоар

Снимка: pixabay

Преди да вземете решение за смяна цвета на косата, трябва да се съобразите и с някои особености на лицето и кожата си. Ако сте с по-светъл тон на лицето и кожата ви притежава светло златист отенък, то русата коса е идеалният избор за вас. Тя ще подчертае женствените ви черти. Медните отенъци също се препоръчват. Дори може да експериментирате с кафявата гама. По-мек нюанс на кафявото, например кехлибар, ще омекоти чертите ви и ще ви придаде свежест и младост.

Ако предпочитате да сте брюнетка, внимателно преценете дали тъмният цвят ще съответства на вашата натура. Вземете под внимание факта, че червеният цвят изисква двойно повече поддръжка от останалите цветове. При всяко миене на косата падането на цвета много си личи (в сравнение с кафявите тонове например). Червената боя е най-нетрайната боя и най-податливата на външни въздействия (отмиване, слънце), за разлика от черната. Там също подхождайте с едно на ум, защото веднъж сложен, черният цвят трудно се премахва. Забравете за промени в цвета на косата си за доста дълго време. Ако сте като мен и обичате да експериментирате и да се „обновявате“ често, не ви съветвам да рискувате с черна боя. 🙂 Нещо важно и за блондинките, чийто естествен цвят на косата е по-тъмен. Няма нищо по-злепоставящо от т.нар. избили корени. Получава се неестествено. Прическата ви ще оставя впечатлението, че не я поддържате. А никоя от нас не би желала това.

Относно дилемата каква прическа да изберем… Ако сте романтична натура или просто имате повод за романтика, къдриците са най-верният избор. Вярно е, че ако нямате опит с маши и преси за коса, тази прическа би ви отнела повече време, но повярвайте ми – заслужава си. По мои наблюдения (и не само), мъжете си падат по къдриците именно защото те предполагат романтика. 🙂 Има много различни видове къдрици. Открийте кой от тях е най-подходящият за вашия тип лице и действайте. (Ще се постарая в някоя от следващите статии да направя обзор именно на вида къдрици според формата на лицето). Един малък трик – ако не разполагате с достатъчно време (или нерви :D) да къдрите цялата си коса, накъдрете само краищата. Ефектът е почти същият, а времетраенето на процедурата е много по-кратко.

Ако предпочитате правата коса и имате по-продълговато лице, съчетано с красива шия, вариантите за прическа са много. Бретонът би ви отивал, независимо дали е прав или асиметричен. Винаги можете да приберете косата си в красив кок. Виртуалното пространство е пълно с клипове за лесни и бързи прически с вдигната коса. Разбира се, класическата конска опашка е вечният кандидат, обиращ овациите.

Няма нищо по-хубаво от една поддържана жена. Никога не пренебрегвайте външния си вид. Това не е суета, а грижа, която заслужаваме. Има хиляди бързи, евтини и лесни начини да овладеем безпорядъка в „гривите си“ и да изглеждаме красиви и винаги различни. Помнете, че промяната е развитие, а развитието е растеж. Така че по-смело както с ножиците, така и с боята. Както казахме вече – коса се реже и коса расте!

 

 

Етикети:

За автора

Стефани Евгениева

Здравейте! Казвам се Стефани и тази година завършвам Индустриален бизнес в УНСС. Въпреки образованието си изпитвам една огромна и необяснима любов към думите и всеки възможен начин за тяхното изразяване. Вярвам, че изкуството и особено писателското изкуство, е по- особено състояние на ума и душата и когато срещаш съмишленици, искащи да разпространяват това изкуство с толкова старание, усърдие и любов, трябва да ги подкрепиш. Обичам да пиша за много и различни неща. Едно от тях е модата, но не от суетност, а от вяра, че винаги вътрешната и външната красота трябва да вървят рамо до рамо, за да носят хармония. Достоевски го казал най- добре: "Красотата ще спаси света"!