Кралица тиква – знаем ли колко е полезна

25.10.2014

Есента свързваме с мрачното и дъждовно време, падналите листа и мириса на идващата зима. Този сезон е толкова пъстър и непредвидим, че създава у нас един куп смесени чувства на носталгия (по лятото) и трепетно очакване (на зимните празници).

“Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква”, възкликва героят на Елин Пелин – Душко Добродушков от разказа „Печена тиква”.

Едно от хубавите неща на есента е, че все още можем да намерим по пазарите вкусни и пресни плодове и зеленчуци. Един любим мой плодов зеленчук (често се спори дали е плод или зеленчук, но всъщност тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци, защото се отглежда заради плода ) за сезона е кралица Тиква, както аз шеговито я наричам. Кралица, защото освен, че е подходяща за приготвяне по най-различни начини, е изключително вкусна и полезна.

Печена или варена, тиквата запазва голяма част от полезните си свойства и е чудесен избор за основно ястие, смути, супа или десерт. Както и да си я приготвяте не се съмнявам, че е много вкусна.

Кралица тиква – знаем ли колко е полезна, здравословна и диетична е тази есенна суперхрана.

1.. Засища глада

Тиквените семки съдържат до 1,7 грама фибри, а пюрето от тиква има до 3 грама фибри на чаша. 30-50 грама фибри на ден е препоръчителната доза, за съжаление обаче повечето хора получават само около половината от това или по-малко. Тиквата също така забавя храносмилането и регулира нивата на кръвната захар, което кара стомаха ни да се чувства по-сит за по-дълго.

2.. Тиква за по-спокоен сън

Тиквата е богата на триптофан, аминокиселина, която се преобразува в серотонин, който води до сънливост. Серотонинът е невротрансмитер от типа “Чувствам се добре“ и ви помага да спите по-добре.

Кралица тиква – знаем ли колко е полезна

Ммм….лазаня от тиква

3.. Здраво сърце

Повишеният прием на фибри, на които е богата тиквата, предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Едно проучване на над 67 000 хиляди жени, в десет годишен период, показва, че диета с високо съдържание на фибри намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

4.. Доза магнезий

Магнезият е основен минерал, който помага в много физиологични функции, като създаване на ATP (аденозин трифосфат, енергийните молекулите на тялото ви), релаксация на нервната система, растежа на мускулите и регулира движението на червата.

5.. Изгаря мазнините

Тиквата може гордо да се причисли към здравословните и диетични храни. Една порция от 2-3 средни на размер парчета съдържа по-малко от 50 калории + голяма доза фибри. С приема на суперхраната регулирате кръвната захар и чувствате ситост за дълго време (няма да прибягвате до сладките захарни лакомства).

Вижте още: Грейпфрутът – витаминната бомба

6.. Тиква за добро настроение

Дефицитът на серотин е все по-голям проблем за много хора. Всичко са толкова угрижени и притиснати от живота, че липсата на „щастливите влакна“ е като епидемия по света. Причината поради която серотонинът е важен за цялостното здраве е, защото той е нашата основна защита срещу депресия и тревожност. Един сигурен начин да стимулирате производството на естествен серотонин е да се включите в менюто си храни, които съдържат аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин в тялото.

След като разбрахме колко полезна е кралица Тиква, споделете с нас и с читателите своите любими рецепти с тази суперхрана.

Кралица тиква – знаем ли колко е полезна

Едно изкусително предложение

 

Снимки: Pinterest

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.