Кратка тренировка за креативност

Само 10 минути на ден

24.08.2017

Има популярно упражнение в импровизаторския театър наречено „Да и..“. Когато един човек излезе с доста простичка идея, другият отговаря, като добавя по-малки подробности. Позовавайки се на този подход е създадено упражнение, което да развие креативността (като тренировка за мускулите, но за креативност).

Това упражнение е идеално за всеки, който води динамичен начин на живот. Подходящо е и за всеки, който работи в среда, където задачитете не са свързани с никакво творчество. Дори и да не работите в творческото поле, ще ви помогне да се справите с предизвикателствата и проблемите, по смели и изобретателни начини.

Упражнението, което ще ви представя, ще ви отнеме само десет минути на ден!

Кратка тренировка за креативност – само 10 минути на ден!

Първо, представете си, че има мъж и куче.

Помислете за връзката между тях. Откъде идва кучето? Колко време мъжът го е имал? Каква порода е кучето и какво би могла да предположи тази порода (различните породи имат различни отличителни черти). Дали кучето е домашен любимец на човека? Дали го води в парка?

След като сте прекарали известно време обмисляйки това, опитайте се да мислите за повече възможности.

Например, може би мъжът е намерил кучето, изоставено някъде. Защо кучето е изоставено? Добре ли е било кучето?

Кратка тренировка за креативност

Не се страхувайте да предоставите свобода на възображението си. Може би мъжът и кучето са оцелели след апокалипсис? Може би кучето е по-силното и интелигентно в отношенията им? Всичко, което трябва да направите, е да продължите да добавяте идеи към тези образи.

Опитайте се да бъдете още по-креативни с фантастични елементи.

Например, може би човекът е учен и планира да заведе кучето на Марс, за да види дали може да оцелее там.

Добавянето на детайли към техните взаимоотношения ви насърчава да мислите по начин, различен от този, по който обикновено мислите. Така развивате умствената си способност да мислите по нови и творчески начини.

Не е нуждо упражнението да бъде с човек и куче

Може да изберете всякакви герои, които да поставяте в различни ситуации и сценарии.

След известно време бихте могли дори да адаптирате това упражнение към реалния свят.

Погледнете пред прозореца навън към хората, които минават и се опитайте да помислите за живота, който водят. Опитайте се да излезете с интересни или забавни истории зад всеки човек. Това е творчески стимулиращо и странно забавно! Преди да разберете, умът ви ще привкне да мисли творчески, с голяма доза креативност!

 

Упражнението е представено от Brian Lee, публикувано в lifehack.org.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.