Кристалната топка на Таймс Скуеър

История и любопитни факти

29.12.2014

Всяка година в навечерието на 31-ви декември, хиляди хора посрещат новото начало на едно много специално място – Таймс Скуеър, Ню Йорк. Милиони светлини и фойерверки придават на празника друго измерение. А и самият град носи духа на нещо различно, нещо голямо, което не може да бъде усетено никъде другаде по света.

Голямата ябълка е мястото, където хората същевременно изглеждат малки, забързани и нещастни, но всъщност те са щастливи и са част от един огромен и свързан процес. Много пъти съм асоциирала Ню Йорк с мравуняк и попадайки там си дадох сметка, че сравнението ми е било доста правилно. Преди 3 години, когато за първи път стъпих в сърцето на този мегаполис…не мога да ви опиша как се чувствах…може би най-точната дума е – изгубена. Не познавайки никой, две момичета сами в Ню Йорк, с два големи куфара, побутвани отвсякъде от забързани хора. Първата ми мисъл беше да се паникьосам, да седна и да заплача…добре че не бях сама и имаше кой да ме издърпа и да ми даде кураж да тръгнем смело да потърсим хотела си.

От тогава, макар и след 3 години, това е един много мил спомен, който винаги ще нося със себе си. Прекарах запомнящи се 3 дни в мегаполиса и ви казвам абсолютно честно – няма друго такова място на света (а вече съм посетила доста други големи градове).

И по случай настъпването на новата година, реших да ви запозная накратко с нещо емблематично за Ню Йорк – Кристалната топка на Таймс Скуеър

Хората започват да празнуват Нова година на Таймс Скуеър още през 1904 г., но едва след 3 години, през 1907 г., новогодишната топка прави първото си спускане от пилона на върха на One Times Square.

Първата топка е направена от желязо и дърво, украсена със 100 25-ватови крушки и е 5 метра в диаметър, 262 килограма. Тя е проектирана и изградена от млад имигрант металоработник, Яков Стар.

Кристалната топка е спускана всяка година от 1907 г. насам, с изключение на 1942 и 1943 г., когато церемонията е отменена заради военновременната “dimout” (не се разрешават светлини в града, поради опасност от въздушни нападения).

По случай честването на хилядолетието през 2000-та, топката е тотално преобразена от Waterford Crystal и Philips. Кристалната топка комбинира най-новите технологии за осветление с традиционните материали, които напомнят за миналото.

Кристалната топка на Таймс Скуеър

Новата кристална топка на Таймс Скуеър

През 2007 г., по случай 100-годишнината от традицията да се спуска топката, Waterford Crystal и Philips Lighting изработват ефектна нова LED кристална топка. Използвана е Philips Luxeon LED осветителна технология, която рязко увеличава възможностите за яркост и цвят на топката.

Кристалната топка на Таймс Скуеър

Новият дизайн

Красотата и енергийната ефективност на Centennial  Ball вдъхновили собствениците на One Times Square за изграждане на постоянна голяма топка с тегло близо шест тона и 3.7 метра височина. Триъгълниците на топката са осветени от 32256 Philips Luxeon светодиоди. Сега новогодишната топка е целогодишна атракция и е отворена за посещение от януари до декември.

 

Източник: http://timessquareball.net/

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.