Щабквартирата на ДАРПА

Едно от 100-те места, които никога няма да посетите

11.07.2015

ДАРПА е правителствена организация, натоварена да отстранява технологични бариери. Нейната цел е да „поддържа технологичното превъзходство на американската армия“. Организацията инвестира в откриването на революционни, високоефективни изследвания, прекрачващи пропастта между фундаменталните открития и тяхната военна употреба. Това е организация, за която спокойно може да кажем, че всичко свързано с нея е „топ секретно“.

Щабквартирата на ДАРПА е едно от местата, които никога няма да посетите

Местоположение: Вирджиния, САЩ

Възможност за достъп: Операциите са секретни: тук се помещава мозъчният тръст на Министерството на отбраната.

ДАРПА е основана през 1958 г., под името Агенция за сложни изследователски проекти в отговор на нуждата да се посрещне предизвикателството от изстрелването на съветския Спутник-1 през 1957 г. и началото на „космическата надпревара“ между Русия и САЩ. Думата „отбрана“ в името на агенцията е добавено по-късно. С годишния си бюджет, надхвърлящ 3 млрд. долара, ДАРПА се счита от мнозина за „главната иновационна агенция“ на Министерството на отбраната. Организацията може да се похвали и със своята пълна независимост от страна на други институции.

Сред най-значимите й постижения е създаването на ARPANET – компютърна мрежа, чието разработване свързва различните присъдружни университетски и лаборантски партньори на ДАРПА. Това е първата мрежа, използваща комутация на пакети – техника, която лежи в основата на модерната комуникационна ера, приета като предвестника на интернет. Други забележителни постижения са мониторинговата система за ядрени опити Проект Вела и разработването на технологията за изтребителите Стелт.

Вижте още: Щабквартирата на ЦРУ

По необходимост обгърната в секретност, организацията е главна мишена за всички разтревожени от разработките на мозъчния тръст, който не трябва да се грижи за публичната си отчетност. Това кара някои да твърдят, че определени постижения на ДАРПА могат да бъдат резултат само на открития, постигнати при изследването на пленен извънземен космически кораб.

Щабквартирата на ДАРПА

Роботика в ДАРПА

През 2009 г., започва строежа на новата щабквартира на ДАРПА. Новата сграда е висока 13 етажа, с площ от 3.2 хектара. Това е първата сграда в Арлингтън, построена съгласно минималните антитерористични стандарти за строителство на Министерството на отбраната, която може да се похвали със свръхмодерна охранителна система. Ако ви се прииска да надзърнете вътре, то бъдете внимателни! Приемат се заявления за достъп, единствено от технологични гении с бунтарска жилка в кръвта.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването