Къщата Батло в Барселона – приказното творение на Гауди

19.07.2014

Град със забележителна смесица от архитектурни стилове, с население от темпераментни каталунци и приятен топъл климат, това е Барселона. Столица на автономната област Каталония и вторият по големина град в Испания. Ежегодно посещаван от хиляди туристи, прииждащи да попият от енергията на цветния и слънчев испански град.

Барселона разполага с множество атрактивни забележителности и би било трудно за човек да обиколи всички, ако е там само за няколко дни. Но със сигурност не може да пропуснете уникалната сграда, произведение на испанския архитект Антони Гауди.

Къщата Батло в Барселона прилича по-скоро на приказен герой, отколкото на частен дом.

Къщата Батло вечер

Къщата Батло вечер

Тази чудновата постройка се намира в центъра на Барселона и е известна сред жителите на града, като Къщата на костите. Проектирана е от Антони Гауди, прочут с чудноватите си архитектурни решения, построена в периода 1904-1906 година. Поръчката за този приказен дом е направена от семейство Батло.

Вижте още: Daily overview – погледни Земята от Космоса

В стария си вид постройката на адрес Passeig de Gràcia, 43, е била неугледна и занемарена. След намесата на брилянтния архитект Гауди, домът на семейство Батло става безценно културно богатство и наследство на Барселона.

Батло отвътре

Батло отвътре

Фасадата на сградата е изградена от камък и стъкло, като Гауди е искал външните ръбове да имат вълнообразни форми. Постройката е разделена на 3 слоя, всеки от който изобразява различно анатомично ниво. Първото ниво напомня кости, второто кръвоносни съдове и мускулатура, а покривът наподобява гръб на дракон.

Батло интериор

Батло интериор

Разхождайки се вътре е вероятно да имате усещането, че ходите и търбуха на голямо и антично животно.

Къщата Батло в Барселона

От 2005 година, къщата Батло е включена към списъка на световното наследство на Юнеско и днес е музей, посещаван от хиляди хора дневно.

Съвсем скоро и аз ще имам възможност да я разгледам отблизо и ще ви споделя какво е усещането да се разходиш и „вътрешностите“ на тази чудновата сграда.

Снимки: casabatllo.es

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.