Лабораторията за изследване на лунни образци

Фрагментите от лунни скали могат да ни помогнат да отговорим на някои от фундаменталните въпроси за нашата Вселена

23.01.2015

Лунните мисии на Аполо от 1969 година донесоха на света безценни геоложки образци с общо тегло 382 кг. Вследствие на успешната мисия на Аполо в края на 70-те е изградена лабораторията за изследване на лунни образци. Тя е разположена върху площ от 1300 квадратни метра, с цел да осигури постоянна, сигурна и незаразена среда за безценните лунни камъни. Посещението на лабораторията, както сами може би се досещате е строго забранено, освен ако не сте член в научната общност.

Представяме ви тайните на лабораторията за изследване на лунни образци в Тексас

Местоположение: Тексас, САЩ

Възможност за достъп: Специално построена лаборатория за съхраняване и изследване на лунни материали.

Всяка година лабораторията се посещава от специално подбрани учени, които изучават образците. Те са разделени на две групи: такива, които се предават на учените за експерименти, след което се връщат и образци, които са под строгото попечителство на НАСА още от пристигането си на Земята. Ако някой от учените трябва да работи с чистите образци, той трябва да се придържа към поредица от стриктни правила за експлоатация. В залите се влиза със специален найлонов комбинезон наречен още „заешки костюм“. Преди учените да влязат в залите, преминават през въздушен душ в продължение на минута, за да се премахнат всякакви възможни замърсители.

Лабораторията за изследване на лунни образци

Лунен образец

Чистите лунни образци се съхраняват в контейнери от неръждаема стомана, снабдена с прикрепени гумени ръкавици, в които работещият вкарва ръцете си, за да може да работи с тях без директен контакт. Между херметичните контейнери непрекъснато струи инертен азот, за да предотврати натрупващи се реактивни газове, които могат да проникнат през ръкавиците. Всички използвани инструменти преминават през специален режим на почистване и се съхраняват в херметични торби. Единствените материали, които е позволено да влизат в досег с чистите образци, са неръждаема стомана, алуминий и тефлон. Всички материали, използвани в сградата или в другите лаборатории наоколо, са подбрани така, че да се избегне потенциален риск от химическо замърсяване.

Вижте още: Изследователската лаборатория за съдебна антропология

Охранителните системи на лабораторията работят непрекъснато, а трезорът съдържа повече от 26 000 чисти образци на НАСА. Той е снабден с тежка врата с две ключалки с комбинации. Предаването на образците става през люк, а при опасност от ураган може да бъде монтирана втора водонепроницаема врата. Трезорът е издигнат на височина над максимално предполагаемата при наводнение, което може да придружава урагана. Малка, но значима част от колекцията лунни образци се съхранява на секретно място, в случай на катастрофа в космическия център Джонсън. Имайки предвид, че тези фрагменти от лунни скали могат да ни помогнат да отговорим на някои от фундаменталните въпроси за нашата Вселена, подобни строги мерки за сигурност са съвсем оправдани.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването