Lac Rose или Розовото езеро

03.07.2013

Lac Rose или Розовото езероРозовото езеро Ретба, намиращо се в северната част на Сенегал, се отличава с води по-розови и от най-цветния шейк,  който сме вкусвали. Интересното явление се причинява от бактерия, живееща във водите на басейна, носеща научното име „Dunaliella salina“. Тя произвежда червеникав пигмент, използващ слънчевата светлина за енергия, и по този начин придава екзотичния цвят на Сенегалското езеро.Интересно е, че яркият цвят може да се види само по време на сухия сезон.

Интересен факт за този природен феномен е, че водният басейн се отличава със високо съдържание на сол, което го доближава до това на Мъртво море. Това позволява на хората свободно да плават на повърхността на ярко розовата водна шир. Солевото съдържание достига до 40% на някои места. На тези територии много хора изкарват прехраната си, извличайки сол от езерото. Поради високата соленост на водата, те използват навлязлото вече и у нас масло от шеа, известно с успокояващия и омекотяващ ефект върху кожата.

Lac Rose или Розовото езеро

Комитетът за Световно Наследство обмисля включването на чудноватото и екзотично езеро като част от местностите на Световно Наследство.
Автор: Таня Андонова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването