DIY: лесни за направа ароматизатори, с които да освежите дома си

21.07.2014

Винаги ми е правило добро впечатление, когато отида някъде и още от входната врата лек, приятен аромат погали ноздрите ми. Аз лично смятам, че е проява на добър вкус да придадеш на дома си приятен, не дразнещ аромат (разбира се на всеки му понасят ароматизаторите).

А пазарът е залят от всевъзможни предложения за приятни ухания. По-хубавите са и по-скъпи, но по-добре да не залагаме на най-евтините понеже след няколко дни ароматът им далеч не оказва приятен или просто изветряват.

За да спестим от семейния бюджет и въпреки това да придадем на дома си приятно ухание, ви предлагам няколко решения:

DIY (направи си сам): Лесни за направа ароматизатори, с които да освежите дома си

1. Свещник от портокалова кора

За един супер зареждащ и здравословен старт на деня, изпийте чаша прясно изцеден портокалов сок, а кората запазете за да поглезите сетивата си вечерта.

Свещник от портокалова кора

Свещник от портокалова кора

Вижте още: Изкуството на ежедневието

2. Лимон, розмарин и ванилия

Сложете тези 3 съставки в тенджера, сварете за около 30 минути на бавен огън и оставете течността на половина покрита с капак. Смесицата от тези прекрасни аромати, ще се разнася из дома ви с дни.

Лимон, розмарин и ванилия за прекрасен свеж аромат

Лимон, розмарин и ванилия за прекрасен свеж аромат

3. Канелени свещи

Канелата е прекрасен естествен ароматизатор, но не понася на всекиго. Ако решите да поставите така декорирани свещи на масата за вечеря, уверете се, че гостите ви нямат непоносимост към специфичния мирис.

Лесни за направа ароматизатори - канелени свещи

Свещи, ароматизирани от канелените пръчици

4. Ароматизатор с хлебна сода

Хлебната сода неутрализира лошите миризми и не дразни сетивата с натрапчив мирис. Може да си направите подобен ароматизатор с помощта на буркан, салфетка, хлебна сода и малко декорация. Сложете содата в буркана, покрийте с хартиената салфетка и пристегнете.

Може да си направите и малки торбички с тези съставки, които да поставяте в кутиите с обувки.

Лесни за направа ароматизатори - хлебна сода

Ароматизатор с хлебна сода

5. Смесени ароматни листенца и сушени плодови корички

Използвайте розовите листенца останали ви от вече изсъхнал букет (или други цветни листа), смесете с изсушени плодови корички (портокал, грейпфрут, сушени парченца ябълка,…) и каквото още желаете. Поставете в декоративна купа или в малки отворени малки бурканчета. Резултатът –  много приятно ухание, което се запазва за дълго.

Смесете сушени цветни листенца и сушени плодове за направата на домашен ароматизатор

Смесете сушени цветни листенца и сушени плодове за направата на домашен ароматизатор

 

Ето и една интересна идея за домашно направен ароматизор за кола, на която попаднах в Pinterest.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.