Личността може да афектира заплащането

Ново проучване разглежда защо темпераментността наистина има значение

30.11.2017

Когато търсите подходяща работа е важно да помислите не само дали вашите умения отговарят на изискванията за позицията, но и дали имате подходящия темперамент за тази роля. Ако не вземете това предвид, може да повлияе сериозно на заплатата, която ще получавате.

Личността може да афектира заплащането според проучване на Tilburg University, Холандия

Неотдавнашно проучване от Tilburg University в Холандия установи, че служителите, чиито персонални черти съвпадат с идеалните характеристики на определената длъжност, вероятно ще получават повече от онези служители, чиито черти не съвпадат.

Изследователите са разгледали данни, събрани от 8458 души, живеещи в Германия. Те анализират работата, доходите и психологическите им профили. Шестдесет и осем процента от групата са мъже и 32 процента са жени. Средната възраст на групата е 43,7 години.

На участниците са зададени редица въпроси, свързани с техните личностни черти, а двама психолози определят кои големи пет от тях (приятност, съвестност, екстраверсионност, невротизъм и откритост), са най-подходящи за дадена работа. Изследователите установяват, че служителите, които са били по-приятни, по-съвестни или по-отворени към новости, е трябвало да получават по-малко от тези хора, чиито черти отговаряли повече на изискванията за работата.

“Личностните характеристики, които отдавна се смятаха за универсално адаптивни, не са били много полезни или дори вредни, имайки предвид специфичните характеристики на работата”, обяснява водещият изследовател Jaap J.A. Denissen. “Хората трябва да се замислят, защото проучването ни показва, че ако успеят да намерят работа, която да отговаря на техните личности, могат да печелят повече пари”.

А вие смятате ли, че сте психологически подходящи за настоящата си работа?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.