Болест ли е личностното разстройство?

Личностните разстройства се диагностицират след 18 годишна възраст

04.12.2016

Определяме хората с изявени особености на характера като странни птици, особняци, хора с тежък характер. Част от тях са единаци, които предпочитат да живеят в свой собствен свят и не завързват приятелства, други са обсебени от желанието да се харесат и да бъдат „душата на компанията“.

Болест ли е личностното разстройство?

Личностните разстройства се диагностицират след 18 годишна възраст, тъй като подрастващите не са изградили и формирали своята личност в по-ранен етап. Те не са болестно състояние, но могат да повлияят върху социалното поведение на засегнатия, личния живот и професионалното му развитие.

Личностните разстройства могат да съпътстват по-сериозни психични проблеми и заболявания.

Параноидно личностно разстройство

Личностните разстройства могат да съпътстват по-сериозни психични проблеми и заболявания

Хората, страдащи от разстройства на личността могат да бъдат креативни, полезни за обществото с работата си, стига да намерят подходяща среда за реализация. Част от тях са доста стриктни и изпълнителни в определени дейности, което ги превръща в добри професионалисти, стига да имат шанса да вършат работата, която им се отдава. Лечението на засегнати от личностно разстройство е главно с подходяща психотерапия, като тя се съчетава с прием на медикаменти. Това са леки невролептици, тимостабилизатори и транквилизатори.

Вижте още: Психология на добрата форма

Ето и най-често срещаните личностни разстройства и какво е поведението на хората, които са ги развили:

Параноидно личностно разстройство – недоверчиви, мнителни към околните, ревниви, подозиращи конспирация, не признават своите грешки и пропуски, обвиняват околните за неуспехите си, търсят правата си, злопаметни са.

Шизоидно разстройство – хората, които страдат от този тип разстройство на личността са хладни и неспособни да създават връзки, те не показват чувствата си и не се вълнуват от чувствата на околните, живеят в свой собствен свят като се изолират от обществото.

Шизоидно разстройство

Хората, които страдат от шизоидно разстройство не показват чувства

Диссоциално личностно разстройство – хора, склонни към нарушаване на нормите в обществото.

Емоционално нестабилни хора – отличават се с резки изблици на агресия, превъзбуждат се лесно, некомуникативни, студени, склонни към крайности в поведението си, проявяват жестокост и липса на разкаяние за постъпките си.

Гост автор: Анелия Георгиева