LinkedIn: Бизнес социална мрежа

Някой социални мрежи са повече за забавление, а LinkedIn е за бизнес

01.04.2013

Без съмнение, социалните мрежи са част от ежедневието на всеки човек. Те се използват за различни цели. Има хора, които ги използват за бизнес и реклама, други обичат да пишат и да споделят мненията и идеите си, а трети, просто качват различни снимки и постове, без дори да се замислят защо го правят. Някой от най-популярните социалки са Facebook, Twitter, Google+ и My space. Много хора забравят, а има и такива, които въобще не знаят, за силата на LinkedIn. Признавам си и аз доста често забравям да управлявам профила си там. Забравям или просто не ми остава време, но това е друг въпрос. Та да се върнем на темата за LinkedIn.

Представяме ви бизнес социалната мрежа – LinkedIn

Как да си направим перфектен LinkedIn профил?

Как да управляваме добре профила си в LinkedIn?

Това е социална мрежа, изградена от професионалисти в различни области. Има над 170 милиона регистрирани потребителя от цял свят. Една бизнес среда, която заслужава нашето внимание.

Предвид факта, че световно уважавани компании, като Adobe System, Microsoft, Apple и т.н имат профили и набират професионалисти чрез LinkedIn, може да потвърди тезата ми, че това е бизнес социална среда и лигавите неща нямат място в нея. В LinkedIn са важни опитът и уменията ви, а не това, колко пъти сте се напили през последната седмица. Това е и огромната разлика между тази социална мрежа и Facebook. Тук може да видим постове от много по-интелектуална значимост за човека и неговото развитие, както и бизнес съвети, отколкото във Facebook. Не казвам, че във фейса хората са някакви смотаняци или нещо от сорта, но там е прието повече да споделяме за лудите си нощи, отколкото за бизнес уменията ни. Замислете се, колко от нас споделят в Facebook информация за личните ни качества, опитът който имаме и уменията, които притежаваме?

LinkedIn: Бизнес социална мрежа

Как да си намерим работа в LinkedIn

Общо взето, двете социални мрежи много си приличат. Нека Ви го обясня така. Facebook е ежедневното Ви облекло, а LinkedIn вечерния тоалет. Съвсем спокойно може да имате профил и на двете места, с коренно различни цели. На едното място ще споделяте лудите купони и преживяванията с приятели, а на другото, ще представяте професионалния си опит пред различни организации с цел, да си намерите перфектната работа.

Специалистите казват, че добре направен LinkedIn профил излиза на първо място по търсене в Google и измества Facebook, Twitter и Google+. Аз го тествах на моя профил и наистина е така. LinkedIn профила ми излезе, преди Facebook.

Бизнес социална мрежа

Каква е разликата между Facebook и LinkedIn?

Представете си го така. Кандидатствате за работа и работодателя решава да ви провери в нета, дали случайно пише нещо за Вас. Пише вашето име и на първо място му излиза един прилежно направен, професионален профил в LinkedIn. Е повярвайте ми, че му окаже влияние. Всеки има автобиография в Jobs.bg. Е, поне всеки, който си търси работа. Прикрепването на един профил в CV-то си към тази бизнес социална мрежа, е плюс за Вас. Гарантирано е!

Направено проучване, което има за цел да установи, коя социална мрежа се използва най-много за бизнес цели, показва, че компаниите, които търсят да назначат кадърни кадри, използват над 65% LinkedIn за точно тази цел. Сами си направете извода, ако търсите хубава работа, дали трябва да си създадете перфектен профил.

Надявам се, да съм ви изяснил каква е основната разлика между другите социални мрежи и LinkedIn. Да сте разбрали каква е ползата като цяло, от тази бизнес социална мрежа.

Едните социални мрежи са повече за забавление, а LinkedIn е за бизнес.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването