Лондон от първо лице

02.12.2013

 

Не знам защо, но ми отне 2 месеца и половина да се реша да споделя преживяванията си от едноседмичната ми разходка из Лондон. Може би сега е моментът, в който съм осмислила всичко видяно и искам да го споделя с Вас. Тази разходка из този невероятен град, ще водя от първо лице. Надявам се да успея да ви предам поне частица от това, което успях да изпитам там.

Лондон от първо лице

След 4 часа с влак и 3 часа със самолет, най-накрая кацаме в Лондон. Утрото е хладно, дори студено, по септемврийски. На изхода на летището успяваме да се ориентираме бързо и да намерим автобуса, който прави трансферите до жп гарата. (Забравих да спомена, че се намираме в Лутън.)

Влакът е препълнен, хиляди хора пътуват към работните си места в понеделник сутрин. Поне пътуването беше кратко и почти неусетно достигнахме гара King’s Cross St. Pancras.

Лондон от първо лице

При пристигането си в хотела, в близост до Green Park, на рецепция ни посрещат с “Добро утро, как пътувахте”. Оказа се, че рецепционистката и още няколко жени от кухнята са българки.

Уморени, но ентусиазирани, закусихме набързо и нетърпеливо се насочихме към определените за деня маршрути. Още при попадането си в централната част на Лондон, бяхме впечатлени от уникалната смесица на вековна архитектура и съвременни, модерни елементи.

Първата ни спирка беше Westminster Abbey, църквата за коронации от 1066 година. Уникална архитектура, запазена в огромна и впечатляваща сграда. Макар и обиколката и да беше много изморителна, определено си заслужаваше.

Лондон от първо лице

След това дълго ходене, имах нужда от почивка, а и заваля (типично по Лондонски), така че решихме да изпием по едно кафе и да си починем, преди да продължим с туристическите обиколки.

Опитахме се някак си да минем Westminster Bridge (моста до Big Ben), но беше толкова пренаселено, че се отказахме и решихме да го оставим за друг ден. Поразходихме се по Темза и набелязвахме местата, които ще посетим следващите няколко дни. А за днес, оставихме разходките из града, Oxford street и част от новата, модерна страна на Лондон.

 

 

Лондон от първо лице

На следващата сутрин вече поотпочинали от пътуването, бодро се отправихме към Buckingham Palace. След едночасово чакане за билети, а после и за влизане, най-накрая попаднахме в кралските покои. Обиколката включваше само State rooms (стаите, в които кралицата посреща гостите си), но беше наистина впечатляваща. С дъх на лукс и кралско величие, това място наистина завладява.

 

Лондон от първо лице

Едно по нетипично за мен място беше къщата-музей на Шерлок Холмс, истинският му дом, описан в книгата. Малък апартамент на 221b Baker Street. Автентичните мебели и вещи, запалената камина, придаваха толкова реалистичен образ и усещане.

 

 

За наша радост в периода на нашето посещение, Парламентът беше отворен за посещения. Успяхме отблизо да разгледаме залите за гласуване и тайните стаички. Невероятно е как британците са запазили системата си за управление и гласуване непроменена, толкова дълго дълго и все още да работи безотказно.

 

Лондон от първо лице

Толкова много интересни места, а толкова малко време в Лондон..

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.