Манипулирани да се храним ирационално

Мозъкът е виновен!

16.08.2017

Можете ли да се противопоставите на прясно изпечена пица, стояща точно пред носа ви? Мирише страхотно и изглежда хрупкава? Независимо дали сте гладни или не, вероятно няма да отхвърлите парче. Но, ако изчакате 15 минути, би било много по-лесно да кажете не!

Бомбардирани сме с възможности да правим нездравословен избор всеки ден. Когато нежеланата храна е на разположение, желанието да се отдадем е още по-голямо. Усещаме едно приятно задоволство, когато виждаме страхотно изглеждащ сладолед в горещ ден или пък друг апетитен десерт.

Манипулирани да се храним ирационално – мозъкът ни е виновен!

Мозъкът ни е програмиран да се храни по импулс

Отношенията ни с храната не са се развили, въпреки че възможностите за хранене са по-богати от всякога. Консумирането на храни с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, преди дълго време е било ключ към нашето оцеляване.Мозъците ни са програмирани да се наслаждават на наградата, която получават от дъвкането на храната.

Когато имате възможността да се насладите на нещо вкусно, мозъкът получава допамин, мощен невротрансмитер, който ни възнаграждава за нашето поведение. Положителното обвързване, което правим с действието, ни кара да бъдем импулсивни, дори когато прегрешението сега, може да доведе до неблагоприятни резултати за в бъдеще. Бихте ли предпочели парче торта сега или плажно тяло след шест месеца?

Химическият отговор на мозъка към тези приятни ситуации на похапване, се усилва от нуждата на обществото да има всичко точно в този момент. Всеки път, когато проверяваме смартфоните си или социалните медии, също сме възнаградени с допамин. Вече не чакаме за нищо и това ни превръща в пристрастени към допамина.

Искаме всичко и го искаме сега

Този стремеж да получим всичко възможно най-бързо, ни оставя да преследваме моментални награди. Искаме незабавно удовлетворение. Необходимо е да получим това, което искаме възможно най-бързо, което ни кара да правим неща, като пренебрегване на спестяванията си, за да можем да си купим най-новите джаджи. Вместо да прекарваме 45 минути да приготвим приятно домашно приготвено ястие, отиваме до фризера и микровълновата за нестандартна вечеря за пет минути.

Манипулирани да се храним ирационално

Независимо дали сте гладни или не, вероятно няма да отхвърлите парче ароматна пица

Ние всички сме виновни, че преследваме мигновеното удовлетворение. Само чрез разумна консумация можем да се научим да контролираме своите импулси.

Може и да виждаме голямата картина, но все още ще се борим с желанието за повече допамин

Обществото и химическите реакции в мозъка ни притискат да получим наградата си възможно най-бързо. Това е абсолютен кошмар за хората, които се опитват да живеят по-здравословен начин на живот.

Когато се отдадете на горещо парче пица, наградата, която получавате, е моментна. Вредните храни наистина ви правят щастливи. Проблемът е, че твърде много от тях могат да ви направят болни. Трябва да издържите известно страдание, преди да видите и спечелите наградите.

Може да знаете, че ще живеете по-дълго и ще имате по-добро качество на живот, като се грижите за себе си, но отнема време, за да видите и почувствате резултатите. А можете да почувствате радостта от една бисквитка веднага щом я изядете. Сами разбирате колко е лесно да се направи нездравословен избор.

Започнете с малки стъпки. Доставяйте си моментни радости, като хапването на парченце шоколад или малко парче пица. Но се опитайте да контролирате желанието си да ги изядете в момента, в който ги зърнете. Самоконтролът е от ключово значение!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.