Меги и Megz – една кауза в бъдещето

Представяте ли си какво ще е да може да се обличаш, с каквото пожелаеш безплатно! Това е частта на Megz в моята концепция.

21.05.2013

Представяме ви интервю с Меги и нейната кауза в бъдещето – Megz

Здравей, представи се накратко за читателите. Как се казваш, с какво се занимаваш?

Здравейте, благодаря за поканата. Аз съм Миглена Каканашева и се занимавам с всеобхващаща красота.

Ти си завършила психология. Какво е общото между психологията, модата и бизнеса?

Сега, като прочетох въпроса, май за пръв път се замислих на какво ниво те са различни. За мен тези три концепции отдавна са се сраснали в една. Аз посвещавам всеки мой ден на всеобхващащата красота – мода за външната – дрехи евтини, колкото един обяд и психология за вътрешната – безплатни психологични училища за деца. Бизнесът за мен, е да успееш възможно най-градивно да структурираш концепцията си така, че тя да може да се развива – организационно (финанси, процес и структура на работа, предлагани услуги и продукти) и социално (спрямо исканията и предпочитанията на хората, към които е насочена каузата ти).

Какво е общото между психологията, модата и бизнеса?

Представяте ли си какво ще е да може да се обличаш, с каквото пожелаеш безплатно!

Аз бях много впечатлена от твоя ентусиазъм и желание за успех, още от самото начало. Какво беше в началото, как се зароди идеята и първата стъпка за Megz?

Благодаря ти за тези думи. Ами, аз май се родих с идеята. Още от проходилката, според думите на близките ми, съм хванала ножица и откакто си се помня все това правя. Още в края на началното училище, първата година в гимназията постоянно висях на тавана и събирах старите рокли на бабите и лелите си. Всички дрехи по магазините тогава или не ми ставаха, понеже аз бях безкрайно мъничка и кльощавичка, или пък бяха прекалено спортни за моя „младежки стил”. Та, тогава набързо преобразявах старите тоалети и отивах с тях на училище. В началото си беше доста трудно, още си спомням молбите на майка ми да не ходя така облечена или укорите на учителите и подигравателните погледи на съучениците ми. Но, аз май съм на принципа „Едно си баба знае, едно си бае” и никога не промених усещанията си за това как искам да изглеждам. По-прекрасното обаче е, че с времето хората се промениха спрямо мен. Всички започнаха да ме спират и гледат по улиците и да ме питат от къде съм купила тази хубава рокля. После започнаха да ме молят да им направя такива. Аз отказвах, още се подготвях за Megz. А сега, сега пазаруват при нас.

Специално интервю на Миглена Каканашева за онлайн списание VIP

Миглена Каканашев и Megz

Да правиш мода ли е твоята голяма мечта? От къде идва страстта ти към това изкуство?

Не. Мечтата ми спрямо Megz е да създавам безплатни дрехи. Планът ми е следния, да превърна Megz в нещо като фейсбук или телевизията, всички хора да консумират безплатно или при минимални разходи, а производствено ние да се издържаме от бизнеси, които искат да печелят от любовта, вярата и интереса на клиентите ни към нас. Това ще се случи по следния начин – колкото по-голям става интересът на хората към Megz, толкова по-популярни и доходоносни, като реклама, ще ставаме ние. Големият интерес ще ни позволява да намаляваме още повече цените, като произвеждаме в по-големи количества. В момента в сайта ни влизат хиляди момичета всеки час, всяка минута, представяте ли си какво ще е тогава. Малко по-малко ще започна да приемам първите рекламодатели, засега отказвам на всички. Още се подготвяме. В един момент, когато производството ни е способно да издържи още по-голям интерес, ще започна да приемам рекламодателите, както винаги ще се появя в офиса и ще кажа махнете цените на всички артикули в сайта или направете всички на цени около 5-10лв. Живея за този момент! Представяте ли си какво ще е да може да се обличаш, с каквото пожелаеш безплатно! Това е частта на Megz в моята концепция. Другата част са безплатните психологически училища за деца. От скоро работя с няколко организации, като целта ни е да изградим обучителна програма, която да представим пред родителските комитети на всички детски градини в страната. Там, където тази програма е приета, ще започнем незабавна работа и обучение на самите учителки как да работят с децата. Целта ни е още от най-ранна възраст децата да бъдат учени как да четат постъпките и емоциите си, да се научат да визуализират и мислят градивно. Представяте ли си какво ще се случи тогава, ще започне да се развива едно изцяло ново поколение. Тези деца ще бъдат много по-наясно със себе си и светоусещанията си ще знаят как да градят мечтите си. После ще станат родители и ще научат своите деца на същото! Много вярвам в тази кауза!

Меги разказва за нейната мечта Megz пред читателите на Списание VIP

Целите на Megz

Разкажи ни как се ражда идеята за всеки нов модел и всяка нова колекция. Ти не следваш традицията – 2 колекции годишно

Megz изкарва нови артикули постоянно. При нас има само едно правило – очите отворени! Всичко ни вдъхновява. За масова марка, като нас, е много важно постоянно да изкарваме нови артикули. Целите са две – да обхванем възможно най-голям потребителски радиус и да не допуснем клиентите ни да започнат да се притесняват, че всички по улицата се обличат с еднакви дрехи и да започнат да ни избягват. Именно и затова всеки от артикулите ни се произвежда в поне 4-5 цвята и сменяме материите на артикулите с всеки сезон. Бягам от имиджа на марки като Terranova.  Не искам Мегз да бъде масова марка в грозния смисъл на думата, а с това, че сме достъпни за всички. Засега се справяме, но с този огромен интерес много започнахте да ни затруднявате.  Нови артикули излизат буквално всяка седмица!

Днес много хора знаят за Megz. Използва ли някаква стратегия за това или хората, както и аз, се впечатлиха от изкуството, което правиш?

И двете. Когато започнах да създавам Megz, ние нямахме пари за производство, какво остава за реклама. Тогава дрехите ни се разпространяваха, общо взето, от клиент на клиент. Аз обаче, с тази моя страст към всеобхватността, винаги мислех планове как да популяризирам марката ни и задължително заделях пари и за по-малки рекламни проекти, ту във фейсбук реклами, ту в Google. И всеки ден си се молех на всичко съществуващо – „ох, нека се случи нещо, което да ни направи популярни сред възможно най-много хора”. Тогава се появи „Къртицата”. Може би това беше първата ми, изцяло рекламно насочена, бизнес стратегия.

Меги за нейната иновативна идея Megz

Как се роди идеята за Megz

Знаем, че в България първите стъпки са по-трудни. Как започна твоят бизнес?

След като 8 години шиех дрехи за себе си всеки ден, моментът узря. Бях развила в себе си умението да конструираш всяка дреха за секунда, бях си изградила визия за това какви дрехи искам да създавам и как. Един ден, края на първата ми година в университета, обядвайки в университетската закусвалня, обявих на всичките си приятели, че като се прибера сега лятото в България, ще отворя магазин за дрехи. Те пък, ме обявиха за луда. Как така и ще уча, и ще работя, и то работа, обвързана с производство. Тогава, мислейки как наистина ще прелитам от България до Англия, за да развивам бизнеса си, и то в толкова важния начален стадии, измислих един план за работа на базата, на който са изградени всичките ни магазини днес. Реших да дам дрехите си във вече съществуващ магазин, който да ги разпространява в замяна на процент от печалбите. Прибрах се от Англия, уших 20-тина рокли и гащеризони на една домашна шевна машинка и ги пуснах в един малък магазин в родния ми град, Раковски. Имах големи притеснения за качеството на дрехите, понеже от първия ден, аз сравнявах дрехите си с дрехите на големите масови марки. Не исках дрехите ми да изглеждат като ушити в някое ателие или както беше, от мен, с минималните ми шевни умения, вкъщи. Вечерта от магазина ми се обадиха и аз, с този си страх в главата, веднага очаквах, че ще ми направят забележка за качеството. Те обаче казаха „давай още неща, тези свършиха”. Така започнах да изграждам Megz. Прибирах се в Англия и стоях с часове по магазините на световните масови вериги, за да видя какво искат и какво не харесват клиентите им, разглеждах шевовете на дрехите им и слушах начина, по който говорят продавачките и мениджърите им. После започнах да проучвам и самия им производствен процес. Всичко, като сервиз и начин на работа, копирах за Megz. После започнах да проучвам китайските „Wholesale“, по скоро сборните платформи – B2B и B2C – от бизнес за бизнес и от бизнес до единичен клиент, едновременно. Исках да предлагам подобрен вариант на техните услуги. Само за две-три години минах през хиляди етапи, сама преминавах през всяка професия в Megz. Изградих собствено производство, верига от магазини, международен онлайн магазин и превърнах концепцията си в „смазана машина”, водена само от една идея – как да направя дрехите ни евтини, колкото един обяд. Преди почти една година го постигнах! Сега, когато познавам производството и концепцията си идеално, структурирам по-горе описаната си идея – как да ги направя безплатни!

Трудно ли е да бъдеш дизайнер, собственик на фирма и бизнесдама, по едно и също време?

Този въпрос е равносилен на – труден ли е животът? Понякога ми е малко по-натоварено, но аз тогава се чувствам най-щастлива, защото се усещам най-близо до мечтата си.

Меги за нейната реализирана мечта - Megz

Мисията на Megz е да направи дрехите безплатни.

Освен, че правиш красиви дрехи, ти си се захванала и с нещо много благородно, свързано с тях – искаш да продаваш уникални дизайни, на ниски цени.  Това ли е мисията на Megz?

Мисията на Megz е да направи дрехите безплатни.

Вярваш ли, че в България може да се прави мода от световна класа, готови ли сме за нея?

Не знам. Аз не се занимавам с това. Моята цел не е да налагам световни тенденции, а да правя добри проучвания на вече съществуващите такива и да ги давам безплатно на хората. За световните стилови нововъведения – от все сърце го пожелавам на колегите си в България. А на себе си пожелавам световни нововъведения в концепцията и структурата на модния бизнес като цяло. Дрехи за пари, да се превърне в безплатни дрехи – реклама  за пари.

Във всяка модна столица има специфичен street style. Виждаш ли го в България и ако не, мислиш ли, че ти, както и още млади български дизайнери, бихте могли да наложите уникална мода по българските улици?

Нямам амбиции към изграждането на масов стрийт стил. Напротив, искам да произвеждам във възможно най-голям стилов обхват, така че всеки да може да се облича спрямо усещанията си за това какво е красиво, използвайки нашите дрехи.

Меги и Megz - една кауза в бъдещето

Развитието е възможно навсякъде

За финал, ти участваш в нашата кампания „Аз мога в България“. Ти можеш ли в България и искаш ли да живееш в родината и да развиваш бизнеса си тук?

Аз мога навсякъде. Живяла съм и в Англия, дрехите ни се продават и там. Реших да живея в България, защото тук начинът на живот ми харесва повече. Затова, моята позиция е по-скоро – развитието е възможно навсякъде, на колкото повече места, толкова по-добре. С местожителството нещата стоят по същия начин, избери си и опитай. За себе си, досега, аз съм усетила България като най-удовлетворяващото ме място и ще остана тук, но ще работя в световен мащаб.

Пожелай нещо на читателите на списание VIP

Според мен има само едно важно нещо на този свят – да направите така, че това, което ви харесва да работи в посока на подобряване на начина на живот в световен мащаб. Определете какво искате. Започнете да развивате концепцията си, докато не достигнете, на чисто идейно ниво, резултати, които ви удовлетворяват и които са обвързани с добруването на поне на една част от света. После започнете да прилагате целенасочени стъпки към осъществяването им – постоянно, цял живот. Направете това и ще бъдете много щастливи и в България, и навсякъде по света!

Онлайн бутик Megz ТУК 

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Списание VIP