Методи за изграждане на линк билдинг

Къде може да си сложим безплатни и платени линкове

26.01.2015

След като ви запознахме с това как се изграждат линкове, идва ред и на методите за линк билдинг. Къде може да си сложим безплатни и платени линкове:

Вижте безплатни и платени методи за изграждане на линк билдинг

 • Директории – български директории, които може да използвате: (dir.bg, gbg.bg, start.bg, info.bg, linx.bg). Лично аз съм използвам linx.bg и съм изключително доволен от услугите им, но тя е платена директория.

Много е важно, когато регистрирате сайта си в различните директории да използвате разнообразни заглавия и различни ключови думи, както и разнообразни описания. Може да използвате и поддомейни, и подстраници, но умерено!

Вижте още: Link Building – изграждане на линкове

Препоръчително е да ползвате директориите, но не и на нов сайт и не на веднъж! Добавяйте ги постепенно в по-продължителен период от време.

 • Сайтове за обяви – много български сайтове за обяви дават Dofollow линкове с url за текст. Носят добър трафик, но тези линкове не са вечни. Важно е да избягвате сайтове за обяви с лошо качество. Същият извод като регистрацията в директориите. Ползвайте сайтовете за обяви умерено и не на нов сайт!
 • Коментари по блогове – една от най-спамерските техники. Не прекалявайте с коментарите с линкове, защото собственикът на блога ще ги премахне. Пишете смислени неща по темата на публикацията и уважавайте правилата на всеки блог. Не изнаглявайте с множество коментари. Линковете с име/nickname/brand също повишават авторитета на сайта ви, но има смисъл да го правите, ако съдържанието ви е релевантно.
 • Форуми – това е единственото място, където можете да изразите свободно мнение и да сложите линк. Внимавайте как ще го направите. Не е правилно решение да се регистрирате в даден форум и веднага да започнете тема с линк, и да привлечете вниманието на модераторския екип. Първо започнете със смислени коментари по теми.
 • Приятелски линкове – гледайте линка ви да не е във футъра. Там той няма тежест!
 • Гост блогване – доста ефикасен начин, който носи доста трафик! В България има много авторитетни блогове! Възползвайте се максимално. Единствената инвестиция при гост блогването е времето. Трябва да напишете качествена статия и да я споделите в авторитетен блог, който приема гост блогъри.
 • Размяна на линкове – може да разменяте линкове директно между тематични сайтове. Добър метод за дългосрочно SEO.
Методи за изграждане на линк билдинг

Методи за изграждане на линк билдинг

 • Линкове при дизайн/редизайн – това е отличен начин да се сдобиете с висок PR. Отново е подходящ метод за дългосрочно SEO, но линковете си струват само, ако сайтът е авторитетен и линкът не е във Footer.
 • Платени линкове – купувайте само от сайтове с тематика, близка до вашата. Както споменахме вече, гледайте линковете да не са във футъра. Авторитетът на домейна е по-важен от броя на изходящите линкове. Също така е много важно Google да не разбира, че линкът е купен, а ако той е тематичен няма как да ви хванат. Много добър метод за големи резултати, но изисква инвестиция!
 • Платени публикации с линкове в силни сайтове и блогове – много силни и авторитетни блогове предлагат тази услуга на добри цени. Носят добър трафик и се плащат еднократно. Ако ви се отделят финанси, възползвайте се от този метод!
 • Афилиейт програми – правим добро SEO и печелим пари. Получават се чудесни, разнообразни тематични линкове. Една страхотна SEO стратегия, която не се използва много в България.
 • Press releases – трябва ви списък с мейли на медии. Пишете интересна статия по всички журналистически правила за писане. Пишете интересно заглавие и го пращате на медиите. За целта ще ви трябва и списък с техните мейли, а в замяна ще получите доста линкове.
 • Сателитни сайтове – може да използваме поддомейни на ваши силни собствени домейни или безплатни платформи като blogspot, hit.bg, tumblr. Построяваме ги с уникален текст, съдържаш ключовите думи. Обемът трябва да е според броя на изходящите линкове, важното е да има текстове без линк. Дизайнът не е важен.

Крайната цел на линк билдинга е да бъдете ефективни и да получите много тематични линкове за възможно най-малко пари. Както се казва линкове, линкове, линкове! 

Вижте още: Търсене на ключови думи

Не забравяйте, че е хубаво линковете ви да са разнообразни: някои да са с повече PR, други с по-малко. Някой да са с dofollow, други с nofollow. Трябват ви максимално много различни линкове от максимално много различни домейни на различни сървъри.

Също така гледайте да ги добавяте плавно, а не всичко наведнъж.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването