Microsoft Windows Phone

VS Android смартфоните

20.08.2013

Microsoft Windows Phone изпревари Blackberry смартфоните откъм операционна система за първи път. Въпреки това, на пазара на умни устройства все още остават два доминанта, които се състезават помежду си Google с Android и IOS на Apple. Google продължава да изпреварва с пълна сила конкурента си от значителен марж.

Microsoft Windows Phone VS Android смартфоните

Windows Phone е взел номер три на пазара за смартфони с 3.3% пазарен дял за второто тримесечие на 2013 г., в сравнение с 2,7 процента, притежавани от BlackBerry. През второто тримесечие на 2012 г., пазарният дял на BlackBerry възлиза на 5,2%, докато при Windows Phone беше 2,6%.

Lenovo срещу Windows Phone

Lenovo

Но въпреки тези незначителни вълнения, пазара на смартфони е наистина доминиращ от Android, след което следва IOS на Apple със значително по-малка разлика на второ място.

Android продължава да увеличава преднината си с 79 на сто от пазара през второто тримесечие (от 64,2% през второто тримесечие на 2012 г.), по данни от анализатор Gartner, докато IOS има 14 на сто дял. Въпреки това, нов iPhone се очаква скоро, а Apple може да започне да се конкурира отново с Android.

Вижте още: LG G3 пренася смартфоните към следващо ниво

Около 435 000 000 мобилни телефони са продадени на крайните потребители през второто тримесечие на 2013 г., което представлява увеличение от 3,6 на сто спрямо същия период на миналата година, според Gartner. В света продажбите на смартфони удариха над 225 милиона, до 46,5 на сто от второто тримесечие на 2012 г., като продажбите на умните телефони възлизат на 210 милиона единици – двадесет и един процента спад спрямо същия период на предходната година.

Аншул Гулта, главен анализатор в Gartner заяви, че смартфоните представляват 51,8 на сто от продажбите на мобилни телефони през второто тримесечие на 2013 г. Продажбите на смартфони нараства най-бързо в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Източна Европа с ръстове от 74.1%, 55.7% и 31.6% съответно.

Според Gartner, Samsung запазва първата си позиция в смартфоните с 31,7% от пазара, в сравнение с 29.7% през второто тримесечие на 2012 година. Продажбите на смартфони на Apple достигна 32 милиона броя през второто тримесечие на 2013 г. до 10,2 на сто спрямо година по-рано.

Мicrosoft Windows Phone VS Apple

iPhone

Изследванията на Gartner също са включили някои анализи за позициите на смартфон доставчиците:

Samsung : Южнокорейската компания запази първата си позиция в общия пазар на мобилни телефони, както се казва и в изявление на Gartner: „Ние виждаме търсене на премиум пазара. Като смартфона държи цена от 200 до 400 долара, под средната продажна цена. Тя е от решаващо значение за Samsung да засили играта в средните нива, а също и да бъдат по-агресивни в развиващите се пазари. Иновациите не могат да бъдат ограничени до висок клас.“

Nokia: Според Gartner има забавяне на търсенето на марката в много пазари по света и жестоката конкуренция в смартфон сегмента, засягат продажбите на мобилни телефони на Nokia през второто тримесечие на 2013 г.. Продажбите на мобилни телефони на Nokia възлизат на 61,0 милиона единици, което е спад от 83 милиона единици година по-рано, въпреки, че Lumia имаше продажби от 112.7 на сто през второто тримесечие на 2013 година. Обявените устройства като „Lumia 1020” би трябвало да стимулират продажбите през втората половина на 2013 г. От Nokia са изправена пред силна конкуренция от Android устройствата, особено от регионалните и китайските производители, които са по-агресивни по отношение на цените.

Вижте още: Nokia N1 подпечатва завръщането на финландците

Apple: От Gartner заявиха, че от Apple са изправени пред „значително намаляване“ в средната продажна цена на смартфоните си. Въпреки, че iPhone 5 е най-популярният модел, неговата средна продажна цена е в спад заради силните продажби на iPhone 4, който се продава на много намалената цена. Според проучванията Apple има нужда от нов тип модел, който да бъде по-висок клас смартфон, но на по-ниска цена, достъпна до потребителите.

Lenovo: От Gartner заявиха, че предизвикателството за Lenovo е да се разшири извън Китай. Марката продължава да разчита изцяло на родния си пазар в Китай, което представлява повече от 95% от продажбите на компанията. Нейните продажби на мобилни телефони нараства 60,6 на сто, за  да достигне 11 милиона броя през второто тримесечие на 2013 г., докато продажбите на смартфони нараства от година на година и помага да се издигне до номер четири място в световния пазар на смартфони за първи път.

Източник “Gartnеr”

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.