Микроформати – защо да ги използваме?

Какво представляват?

13.03.2015

В предните статии пропуснахме да ви покажем тази небезизвестна пирамида наречена „Пирамидата на SEO”. На нея може да видите различните етапи в оптимизацията, като самият процес започва от долу на горе: Ние ви запознахме с всички тези етапи: Качествено съдържание, избор на правилни ключови думи и таргетинг, линк билдинг, а сега идва ред и на социалните мрежи.

Социални мрежи и микроформати

Създадена от: seoMoz.org

Преди да преминем към микроформатите, важно е да споменем, че бизнесът ви трябва да присъства и да има профил в Google Places. Защо? Както знаете Google обвързва резултатите на даден сайт все повече с услугите, които предлага. Ако присъствате в Google Places, това означава, че търсачката ще знае за Вас и за вашия бизнес, което ще ви даде преднина. Също така, Google Places е важно да присъства към оптимизацията ви, ако искате да излизате в локалното търсене.

Вижте още: От къде да започнем нашето SEO?

Какво ще рече локално търсене? Това е когато напишем в търсачката даден критерий и ни излязат най-близките резултати до нас. Тези обекти са регистрирани в Google Places, а чрез помощта на Geo Location, Google знае къде се намираме и какво да ни предложи за най-близък резултат. Например ще има разлика в резултатите, ако напишем „хотел“ в квартал Възраждане и в квартал Младост.

Социални мрежи и микроформати

Пример за търсене и геолокация

Какво трябва да включите в профила си в Google Places:

 • Ключови думи (по възможност в името на бранда);
 • Снимки и видео (ключови думи);
 • Ключови думи в категории;
 • Описание (ключови думи + град);
 • 100% попълнен профил;
 • Видео в YouTube;
 • Ревюта;
 • Ревюта директно в Google или други сайтове;

Какво трябва да включим в уебсайта си:

Освен, че е нужно да си направите профил в Google Places трябва да включите и някои други основни неща в сайта си:

 • Контактни данни (Google Places);
 • Карта (Google Maps);
 • Geo таргетирано съдържание – адреси, карти, мета данни;
 • Local landing pages (страници на офисите/магазините по градове и квартали);
 • Local keywords (град / квартал);

Микроформати

На кратко за микроформатите. Този сложен термин може нищо да не ви говори, но няма как да не сте виждали микроформати при различни търсения в Google. Това са разширени snippets в резултатите от търсене. Те важат за различни видове съдържание като хора, продукти, ревюта, локален бизнес, рецепти, събития, видео, събития, рейтинг и т.н. На снимката може да видите и пример и ще ви стане максимално ясно какво са микроформатите:

Социални мрежи и микроформати

Пример за микроформати

Оградените елементи в червено са микроформатите. Тук виждаме видео, рейтинг, дата, информация за продукта, автор. Всички тези неща са микроформати и тяхното използване ще ви вдигне над конкуренцията.

Направете си експеримент и потърсете няколко различни неща в Google. Колко от резултатите имаха микроформати? Малцина, нали?

Предимствата в момента са, че не са използвани от много хора, според специалистите сайтът ви се индексира по-добре, въпреки че от Google отричат за такова нещо. Коментарите и ревютата помагат на потребителя да избере продукт, услуга, заведение, хотел и т.н.

Започнете да ги използвате преди вашите конкуренти и ще имате подобрени резултати!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването