Минерална вода с екстракт от розово масло

От Родопите до Шанхай

27.12.2015

Поводът да седна и да напиша тази статия е изложението SIAL Middle East 2015 в Абу Даби, което се проведе малко по-рано през този месец. Като българи имаме повод за гордост и това е, че за иновативен био продукт беше награден… българска изворна вода.

Минерална вода с екстракт от розово масло беше наградена за най-иновативен био продукт

За световните пазари България не е много позната като експортна дестинация. Това е факт, който мен лично не ме радва, но ме мотивира да помагам с каквото мога, за да виждам повече български стоки по рафтовете на големите магазини по света, включително в големите туристически градове като Париж, Токио, Шанхай или Ню Йорк.

Вижте още: Изобретение превръща водата във вино

Не знам дали ви е известно, но България е на второ място в света по брой на минералните извори на територията, като пред нас е само Норвегия. Един от тези извори, на 1067 метра надморска височина, е под връх Персенк в Родопите. От него, по естествен път – по водопад – водата достига до новопостроена бутилираща фабрика, в която се пакетира иновативен био продукт – изворна вода, смесена с екстракт от розово масло.

Минерална вода с екстракт от розово масло

Българската изворна вода Rose Drops с престижа награда

А от там тя тръгва първо към Западна Европа, а от миналата година и към Далечния Изток – Япония и Китай. Китайците, като най-многолюдната нация, са естествено най-желаният пазар за производителите на минералана вода и да зареждаш хранителните магазини там е изключително трудно. Бутилираща компания от Тибет, която вади вода от връх с надморска височина 5100 метра, дори раздава безплатно милиони бутилки на пътниците в скоростните влакове.

Водата има няколко сертификата за био продукт от Германия, Австрия и лаборатории в България. Основните функции на този продукт са, че подсилва имунната система, има антисклеротично действие и пречиства отрицателните натрупвания в организма – токсините. А това е важно, когато живееш в един от най-големи и съответно един от най-застрашените от екологична гледна точка градове в света, какъвто безспорно е град Шанхай.

Минерална вода с екстракт от розово масло

Българската вода е пряк конкурент на Perrier и Евиан

Нужно е да спомена, че говорим за продукт, който е от най-високата ценова гама, пряк конкурент на Perrier, Евиан и Сан Пелегрино. И затова наградата от Абу Даби е толкова ценна, защото е спечелена в такава конкуренция и към момента няма друг продукт с тези качества и характеристики на водата в световен мащаб.

Водата е обект на научен интерес от Центъра за изследване на биофизичните явления у човека към Югозападния университет. Бутилка от 0,5 л се продава в заведенията на цени от 2 еврo.

Гост автор: Димитър Владиков, автор на пътеписи, разкази, статии и романи

Етикети:

За автора

Списание VIP