Миниатюра – изкуството в мини версия

От къде идва названието "миниатюра"

06.11.2017

Творческото вдъхновение е многолико и може да роди както мащабни по размер или дължина творби, така и такива, които са в миниатюрни размери.

Миниатюри можем да открием както в живописта, така и в музиката и литературата и всички те се отличават с финес, тънкост на рисунъка и майсторство на изработката.

От къде идва названието – Миниатюра

Ако ни попадне ювелирна миниатюра или прочетем поетична такава, ние се изпълваме с възхищение и се изумяваме от изяществото на подобни произведения на изкуството.

Безспорно тези уникални мини творби крият в себе си не само финес, умение да се борави с изразните средства, но и изключителен усет към детайла, присъщи само на автори с открояващ се талант и завидно творческо търпение.

Названието миниатюра идва от червената боя, наречена „миниум”, с която са изобразявани началните букви на древните ръкописи. Те представляват умалени копия на големи картини и привличат погледа на читателя със своята уникалност и фин рисунък.

Миниатюра - изкуството в мини версия

Названието миниатюра идва от червената боя „миниум”

Миниатюрите на големи паметници, сгради или архитектурни обекти като мостове например, често се използват с образователни цели и могат да бъдат разгледани в много страни по света.

През 2004 г. в центъра на Острава в Чехия беше открит парк с миниатюри, където можете да видите мини копия на Колизеума и Айфеловата кула. Миниатюрите са изпипани до съвършенство и повтарят оригиналите си до най-малкия детайл. Мястото е не само интересно, но и изпълнено с артистизъм и висок естетически вкус.

Методите на миниатюрата могат да бъдат използвана и като средство за политическа критика към „силните на деня”.

Именно с похватите на миниатюрата, американски сайт представя 45-я президент на Щатите с обработени фотоси, на които той е изобразен като… джудже.

Това са колажи от снимки, на които Доналд Тръмп е в компанията на красивата си съпруга или други политици, но изглежда изключително нисък. Интернет страницата, на която са публикувани снимките, има десетки хиляди последователи, които не само споделят и харесват миниатюрите с Тръмп, но и добавят забавни коментари под тях.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването