Мисията – чети повече

Как да се мотивираме да четем повече и по-полезни книги

07.03.2015

В една ера, завладяна от технологиите, хората все по-малко намират време за хубава книга. Има толкова много разнообразни занимания, че денонощието все не стига и за четене. Или по-скоро не искаме да ни стигне.

Но противно на повечето обществени нагласи, аз гордо мога да заявя, че младите хора около мен четат много. И то книги със задълбочен смисъл, книги за себепознание и самоусъвършенстване.

В наши дни е толкова лесно да получим достъп до най-различни материали и ресурси. А и огромни електронни библиотеки са само на един клик разстояние (аз лично си предпочитам обикновените хартиени книги).

Книгите са знание, култура, светоглед…те винаги са били и ще си останат прозорецът към света. Четете за да сте компетентни, да обогатите общата си култура и речника си. Четете за да сте по-добри комуникатори и по-добри хора.

Как да се мотивираме да четем повече? Прочетете следните съвети….

Мисията – чети повече

1. Определете си цел на четенето

Преди да започнете да четете, запитайте се защо въобще четете тази книга. Повечето хора четат по две основни причини – удоволствие или знания.

Когато изберете книга, която наистина ви е интересна, четенето ще се случи на един дъх. Някои книги толкова ме унасят, че за два дни ги прочитам от корица до корица и после две седмици умувам кое да е следващото четиво.

2. Пропускайте страници

Може и да ви прозвучи странно, но да, можете спокойно да пропускате страници. Не е нужно да прочете всеки ред в една книга. Учените и въобще хората занимаващи се със сложни науки, четат по купища професионална литература. Да не мислите, че изчитат всичко от край до край? Не, разбира се. Съвсем нормално и дори полезно за четенето е да се пропускате неподходящи части, не засягащи вашата компетентност и интереси.

3. Откажете се от книги, които не ви харесват

Избрали сте супер модерна и популярна книга, но някак си не е по ваш вкус. По-добре е да я оставите и да я замените с такава, която ще ви бъде интересна и полезна. Четенето не трябва да бъде скучно.

Мисията - чети повече

4. Поставете си цел на четенето

Колко страници трябва да прочетете за един ден, за една седмица,…. Например тази година целта ми е да прочета 100 книги, тъй като има 52 седмици в годината, т.е. всяка седмица мога да чета поне по 2 книги.

Поставяйки си цел на четенето може да прецените колко информация е добре за вас самите да попиете и какво ненужно може да пропуснете от книгата.

Вижте още: Четене с разбиране по най-ефективния начин

5. Направете четенето част от ежедневието си

Независимо колко сте заети, винаги може да се намери малко време за четене. Особено преди лягане, когато е добре да се поразсеете от ежедневните проблеми. Определете си точно време за четене – моето е преди да заспя. Няколко странички преди сън ме успокояват и правят съня ми по-пълноценен.

Не е от значение какво и кога четете, важното е това да ви доставя удоволствие. Забравете поне за половин час на ден компютъра, телефона и телевизора. Четете повече, за да сте по-добри комуникатори и по-добри хора.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.