Мистериозно изчезналите брандове

Как компании, които са генерирали милиони, изведнъж тихомълком се оттеглят от пазара

08.11.2013

Как компании, които са генерирали милиони, изведнъж тихомълком се оттеглят от пазара. И да това не са единични случаи, но ние ще ви разкажем само за няколко от тях. Добре известните гиганти в областта на мобилните устройства, компютрите и автомобилите – Sony Ericsson, Compaq, Saab.

Вижте някой от мистериозно изчезналите брандове

1. Sony Ericsson – спомняте ли си телефоните, на които се радвахме, преди да дойде ерата на смартфона? Тогава трябва да си спомняте и за марката Sony Ericsson, която беше доста популярна у нас и по света. Но какво се случи? В последните години компанията загуби пазарното си присъствие. Все едно потъна в земята. През октомври 2011, Sony Ericsson (конгломерация на фирмите Sony – Япония и Ericsson – Швеция), е купена от Sony, като всички продукти по нататък вече са с марка Sony. Която между другото се налага изключително успешно в производството на смартфони.

Вижте още: Как се гради успешен бранд

Мистериозно изчезналите брандове

Sony Ericsson е един от мистериозно изчезналите брандове

2. Compaq – през 2001 компанията Compaq е обявена за една от 24-те най-успешните в областта на компютърния бизнес. Само в САЩ продажбите и са около 20%, което я поставя в топ позиция спрямо конкурентите. Какво се случва? През септември 2001, HP купуват компанията за $25 милиарда. Но взаимоотношенията между 2-та бранда не потръгват добре, което води и до обезличаване на продуктите с марка Compaq.

Compaq е сред мистериозно изчезналите брандове

Compaq е сред мистериозно изчезналите брандове

3. Saab – европейският производител на коли Saab, успешно изпълваше една добра пазарна ниша, с години. През 80-те и 90-те, продажбите и в САЩ достигат забележителни размери, но след 2000-та, компанията тръгва надолу. General Motors Co., които вече притежават половината от акциите и, през 2000г закупуват и останалата част. Saab продължава да функционира под същия бранд, като дори бележи стабилен ръст. Докато през 2011г. не обявява, че е пред фалит и дори не може да плаща на служителите си. С това настъпва и залеза на тази иначе толкова мощна компания.

SAAB е сред мистериозно изчезналите брандове

SAAB е сред мистериозно изчезналите брандове

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.