Честит Рожден Ден на мобилните телефони

04.04.2013

Честит Рожден Ден на това без, което не можем днес – именно мобилните телефони

Живеем в 21 век, в ерата на технологиите и иновациите и сякаш още с раждането си, поколението вече е закърмено с такова съзнание. Компютри, лаптопи, айпади и интернет са неизменна част от нашия живот. Как се стигна от телефона, мобилните устройства, чак до смартфоните – нужда или прищявка, към която сме пристрастени?

Преди изобретяването на телефона, хората са комуникирали по възможно най–първобитния, струващ ни се, начин и това е било с две чашки и конец. Звучи Ви, като детска игра от нашето минало, нали? Е, странно или не, нещата са се променили от 1876 година, когато шотландският учен Александър Греъм Бел изобретява телефона. Първата телефонна връзка в България се е случила в град Пордим през 1877г. Ако до преди 10-15 години сме общували чрез стационарните телефони у дома, то днес дори и 5 годишните са горди притежатели на Iphone 5.

Днес се навършиха 40 години от рождението на първия мобилен телефон. Първият телефонен разговор с това устройство е регистрирано през 1973 г., от Мартин Купър, вицепрезидент на Motorolla. Устройството е тежало цели 1,14 кг и е с уникалните размери от 22,5х12,5х3,75. Смешно нали, при положение,че вашият смартфон е едва 200 грама. По онова време само бизнесмените и най-заможните са били собственици на това технологично чудо, докато сега всеки първи има минимум по 2 телефона в джоба си. Първият комерсиален мобилен телефон се появява 10 години по-късно, като за проекта са били нужни около 100 милиона долара. През 1987, мобилен телефон е бил използван от Майкъл Дъглас в кинолентата „Уолстрийт”, като цената му е възлизала на скромните 4000 долара.

Честит Рожден Ден на мобилните телефони

Мобилните телефони станаха на 40 години

84-годишният Мартин Купър се учудва колко много се е променило всичко свързано с мобилността и как се е изменила цялата идея с комуникацията. Ако преди си звънял на определено място или човек, то днес телефоните се използват за всичко друго и на последно място за позвъняване. Днес компанията Motorolla e разделена на две части и Google е горд собственик на една от тях: Motorolla Mobility.

В света има 6 милиарда потребители на мобилни телефони и повечето от тях са тези, които виждаме всеки ден около нас по улиците. В заведенията ги използват поради наличието на многото им приложения, като музикален плеър, 16 мегапикселова камера и разбира се интернет. Защото не ви е достатъчно времето пред компютъра и трябва да проверите Facebook-а си на всеки 2 минути. Жалко, но факт. Хората сме станали роби на технологиите и тяхната употреба води до пристрастяване.

Вижте още: Прекаляваме ли с използването на технологиите?

Youtube оспорва всичко свързано с годишнината на мобилните телефони, тъй като се появи клип, който е направен 4 десетилетия по-рано и на него жена през 30-те години на миналия век говори по безжичен апарат. Дали е истина или илюзия, няколко дни по-късно мъж разпозна баба си в този клип и споделя на аудиторията, че тя държи прототип на мобилно устройство разработван от компанията, в която е работила. Факт е обаче, че Американски военни са започнали разработването на мобилните устройства още през 30-те.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.