Модата на бронзовия загар

13.09.2013

Модата на бронзовия загар

Лятото е към края си, но купоните текат с пълна сила, слънцето е щедро, пясъка пари, морето ни разхлажда, а кожата… кожата ни е по-привлекателна от всякога. Независимо от това дали търсим спасение от горещините някъде на открито, на басейна или на плажа, всички искаме да се сдобием с изящен летен загар. За това спомагат редица кремове и лосиони, ускорители, хапчета, каково масло, зехтин, бира, моркови и т.н., и т.н. Всички те задействат интензивното производство на меланоцити, групата пигментни вещества, отговарящи за кафеникавият цвят на кожата, косата и ириса на окото.

За жалост обаче, слънцето освен да повиши самочувствието ни, може да остави и доста неприятни спомени върху кожата ни. Според много специалисти, силният тен не само изсушава кожата и спомага за по-бързата поява на бръчки, но и влошава дейността на нервната система и тази на сърцето. От друга страна, излагането на пряка слънчева светлина подпомага образуването на така важния витамин D, който е отговорен за укрепването на костите. Той също регулира метаболизма и нивото на калций в организма, служи като онкологична превенция при рака на гърдата и дебелото черво. В световната история, за него за първи път говори Хипократ.

Модата на бронзовия загар

Древните китайци пък вярвали, че честите слънчевите бани били най-ефективната защита срещу едра шарка. Доводът им бил, че излагането на слънце подобрява обмена на веществата и стимулира кръвообращението няколкократно. Доказано е, че влиянието на ултравиолетовите лъчи повишава имунитета и увеличава съдържанието на антитела в кръвта. Това от своя страна укрепва съпротивителните сили на организма срещу множество видове инфекциозни и вирусни заболявания. Интересен факт е, че през Средновековието хората, имащи тен били смятани за по-ниска класа, защото млечнобялата кожа векове наред се считала за символ на благосъстояние.

Модата на летния загар се появила  през 30-те години на XX век. Твърди се, че негова основоположничка е великата мадам  Коко Шанел. Именно тя, по време на един от своите круизи от френската столица Париж до фестивалното градче Кан, се застояла повече от необходимото на палубата и… случайно или не, се сдобила с тен. Няколко часа по-късно, една от най-култовите фигури в света на модата, се появява на много важен прием със страхотен тен, облечена в красива бяла рокля и огромна бяла шапка. Примерът на младата дизайнерка буквално побъркал милиони жени по цял свят, а тенът моментално се превърнал в новата мода. Започнало се едно ходене по плажовете, което достигнало своята крайност в Щатите. Точно там, където за първи път се появили и първите кварцови лампи за изкуствен тен. Много скоро след „откритието” на Шанел,  слънчевите бани се превърнали в пример за здравословен начин на живот.

Днес, здравословно или пък не чак толкова, безспорен факт е, че тенът е нещото, което определено приковава погледа и вниманието на всички ни през лятото. Така че, последвайте примера на екипа на Списание VIP, слагайте банските, грабвайте хавлиите и плажното мляко с фактор и право към плажа!

Автор: Мария Стоянова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването