Мотивацията е ключът

Ако четете това, значи усещате, че нещо в битието ви не е наред...

06.03.2017

Нужда от увод няма. Ако четете това, значи усещате, че нещо в битието ви не е наред, но не можете да определите какво. Нали така? Може би това е точно емоционалният заряд, който ви окуражава да се захванете с нещо. Няма я искрата, която усещате, когато работите по важен проект или въобще онази светлинка, която намига тихичко от съседния кей, давайки ви надежда за бъдещето.

Ето именно тук е моментът да се замислите над заглавието. Досадно е, че в днешно време думата „мотивация” е навсякъде. Тя окуражава всички за всичко. Всъщност само думата не стига и вие усещате това. Ако съберете нужната мотивация от самите себе си, ще се усещате по-способни, леки и ще гледате не в миналото, а напред.

Съветите, които ще ви предложа са тествани от редица психолози, хора, които се занимават с човешки ресурси и практикуващи тийм мениджъри. Според тях следването на стъпките за мотивиране и визуализацията са ключовите моменти към разкриването на вашия потенциал.

Мотивацията е ключът към успеха

  1. Няма начало, ако няма край – ако не знаете какво искате, как можете да действате? Може да е поставянето на цел за желано тегло, образование или разпределянето на средствата ви, но е нужно да знаете как искате да промените сегашното положение.
  1. Не си поставяйте невъзможна първа стъпка – ако започнете списъка си с нещо неизпълнимо, то не очаквайте той да се окаже ефективен. Вместо да се стремите след седмица да влезете в роклята си от първи курс, решете да поставите крачка към промяната чрез добавяне на повече плодове вместо шоколад. Това е една разумна крачка.
  1. Дръжте фронта! – Особено важно е да проявявате търпение и упорство. Целите могат да се окажат ужасно нетърпими неща, но единствения начин да ги победите е да покажете, че сте по-инатливи.
Мотивацията е ключът

Никога не се отказвайте от целите си!

  1. Вярвате ли в себе си? – Много хора намират сила, за да постигнат първите три точки, но при колебание се отказват. Напротив! Вие не трябва да се отказвате, щом сте преценили, че ще се захванете с нещо. Ще го постигнете и имате нужда да повярвате в това. Не го заслужавате по-малко от другите.

Вижте още: Мравката, която загуби мотивация за работа

  1. Дайте мотивация на околните – точно когато вие се чувствате леко разубедени в мисията си, чуйте какво ви казват околните. Някой приятел или член на семейството, дори учител или шеф, може да ви покаже, че е изгубил посоката си и има нужда от две изречения, за да се върне обратно. Да подадете ръка в подобна ситуация е безценно. Определено ще се почувствате полезни.
  1. Потърсете помощ от приятел или близък – ако имате нужда от подкрепа на вашата мотивация, не се свенете да помолите близък за помощ. Попитайте го дали иска да тичате заедно, да учите за изпит или просто му кажете колко много ви се иска да пишете на бившата/бившия. Имате нужда от подкрепа, а това е толкова естествено.
  1. Позитивно мислене – позитивни резултати – ако поддържате мислите си в светлата гама, то и резултатите ви ще бъдат по-радостни, от което и да е събитие. Представяйте си нещата добре и те ще се случват добре. Научете се да цените малките постижения, за да усетите големите, когато ги постигнете. Ако успеете да се съсредоточите върху положителните точки на вашата програма, то тогава ще бъдете по-ободрени и продуктивни.
Мотивацията е ключът

Позитивно мислене – позитивни резултати

  1. Време за смяна! Нещо вече е взело да ви омръзва? Добре, просто сменете начина, а не целта. Бъдете мотивирани да преминете пътя до целта ви. Това ще ви помогне да откриете ново средство. Не се депресирайте – това, че едно нещо е забавило продуктивността си не значи, че тя е унищожена. Помислете над възможните терапии, изходи и други и ще откриете, че ключ винаги има.

Вижте още: Златното правило на мотивацията

  1. Възнаграждавайте се – добре де, всеки човек си има нужда от един cheat day… Не блокирайте желанието си за удоволствие. Контролирайте го. Имате нужда от награда за положените усилия и това е нормална част от процеса. Подарете си някакво удоволствие, което да стимулира работата ви. Мотивацията не значи мъчение. Тя е път към успеха, а той невинаги е непоносимо гаден…

Десет: Спокойно! Визуализирайте. Това е начинът да преодолеете кризите. Ако искате да настъпи промяна в живота ви, то вие сте тези, които могат да й дадат сигнал да заповяда. Първо си представете госта. Не очаквате лош гостенин, нали така? После си представете чувството от приятната среща с някого, когото сте чакали дълго. Няма нищо по-удовлетворително за човешката природа от наградата след дълга игра. Ваш ред е. Представете си края, когато имате нужда от подкрепа.

Мотивацията е много силно оръжие. Тя ни помага психически и физически да изпълним дори и неизпълнимото. Ако в момента сте объркан, гледате единствено към миналото и пропилявате дните си в безплодни размисли – време е да се обърнете към нова врата с нов ключ.

Гост автор: Мина Константинова

Етикети:

За автора

Списание VIP