Мултитаскингът физически свива мозъка

Изследване

18.10.2014

Ново проучване установи, че едновременното изпълнение на множество дейности може действително да промени ключовата структура на мозъка.

Науката отдавна ни казва, че мултитаскингът не ни прави по-продуктивни, а напротив кара ни да се чувстваме по-тъпи (буквално), защото не можем да се справим. Но това ново изследване от университета в Съсекс, Великобритания отива още по-далеч. Доказва не само, че мултитаскингът не ни помага да свършим повече работа, а и че може действително да увреди мозъка физически.

Мултитаскингът физически свива мозъка и ни носи много повече вреди отколкото ползи.

Изследването поглежда към невероятно честата практика да правим минимум две неща едновременно, като например да гледаме телевизия, докато сме оставили лаптопа включен и четем статии в Интернет. Седемдесет и пет британци получиха въпросник за техните навици на мултитаскинг и след това бе дадена MRI оценка от екипа. Резултатите показват значителна разлика между мозъците на тези пристрастени към вършеното на множество неща наведнъж и тези, които си водят по-организиран график (задача по задача)

Мултитаскингът физически свива мозъка

Тези пристрастени към използването на множество устройства едновременно имат по-ниска плътност на сивото вещество в мозъка, наречена зона на предния сингулатен кортекс (ACC), която е свързана с емоционалния контрол и играе роля при вземането на решения.

Вижте още: Проблеми със съня? Ето как да заспивате по-лесно.

 “Важно е да разберем, че начинът, по който взаимодействаме с устройствата може да промени начина, по който мислим и тези промени могат да бъдат и на равнището на структурата на мозъка.”, казва Кий Лох., невролог и съавтор на проучването.

Имайте предвид резултатите от това изследване следващия път, когато се захванете с повече от една задача наведнъж.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.