Музей на проституцията в Амстердам

09.04.2014

Списъкът с музеи по цял свят, посветени на култура, история, археология е добре познат на голяма част от всички ни. Но креативността на човека днес се развива със зашеметяваща скорост и едва ли свършва дотук. Какви ли не странни и ексцентрични неща го допълват към този момент – от Музей на тоалетната в Делхи, Индия, през Музей на съмнителните медицински съоръжения в Минесота, САЩ, Музей на котката, намиращ се в град Кучинг, на о-в Бурнео, та до фрапиращия Музей на менструацията, създаден във Вашингтон, САЩ. Зелената и привлекателна столица на Холандия, Амстердам също допринесе за обогатяването на този списък, като основа свой Музей на проституцията!

Така, небезизвестният квартал на червените фенери вече привлича туристи с нетипична и единствена по рода си дестинация – музей на проституцията!

Целта на създателите се оповава на факта, че много от посетителите на града винаги са се чудили какъв е животът на хората от другата страна на витрините с червените фенери.

Музей на проституцията отвори врати в Амстердам

“Как живеят? Какво се случва в техния свят? Музеят на тайните на проституцията на Червените фенери” представя една от най-известните атракции в холандската столица. Винаги съм се чудил какво всъщност се случва зад прозорците в този квартал”, казва Мелхер де Винд, основател на музея.
Новата атракция на Амстердам е сгушена между два от най-известните публични дома с изглед към канала с лодките и с право може да си съперничи с конкурентите си Музей на секса и Музей на еротиката. “Другите музеи са фокусирани върху секса и сексуалното изживяване. Новият музей позволява да надникнете в света на секс труженичките– какво е усещането зад витрината. Може би туристите ще променят отношението си и ще покажат повече уважение”, съобщи при откриването Йоланда ван Доверен, която отговаря за проституцията в общината в Амстердам.

Холандците направиха музей на проституцията

Любопитното в новия музей е, че на голям екран се показва как жена прави стриптийз. След това посетителите се запознават с другата страна на проституцията: жени със семейства и тяхното ежедневие. Изложбите показват как модата и отношението в най-старата професия са се променяли през вековете и до какво ниво са достигнали днес. Освен това, посетителите ще могат да се запознаят и с различните „оръдия на труда” на красивите момичета – от кондоми и лубриканти, до най-различни чудновати секс играчки. Музеят изобразява още практиките на робството, доминацията, садомазохизма, но също така разполага и с “луксозни”стаи с огледални тавани, легло, осветено отдолу и вана с бутилка шампанско. За контраст, има и една малка стая с единично легло, което на времето е било използвано от полска проститутка, когато не е приемала клиенти. “Искаме да покажем всички страни на проституцията. Да, има жени, които са жертви на трафика на хора, но проституцията е главно кариера, към която се стремят много жени”, допълват създателите.

Холандия избухна с музей на проституцията
Припомняме, че проституцията в Холандия бе легализирана през 2000 г. Днес в тази област заетите са близо 7000 души само с холандската столица. Около три четвърти от жените, наети в тази сфера, идват от държави с много ниски или почти никакви доходи, основно от Източна Европа. За да наемат една от 409-те „рамки”, разположени в Амстердам, всяка една от тях трябва да заплати 150 евро, като за тази цена получава стол на витрината и легло в задната част. И разбира се, възможност за високодоходоносна професия, както и да звучи това. Работният ден за повечето от дамите е с продължителност 11 часа, 6 дни в седмицата, като се има предвид факта, че едно посещение трае около 10-11 минути.

Автор: Мария Стоянова

Етикети:

За автора

Мария Стоянова

Здравейте, приятели! Казвам се Мария и за мен е огромно удоволствие повече от година да бъда част от прекрасния екип на Списание VIP. В момента завършвам магистратурата си по Публична комуникация в СУ „Св. Климент Охридски”. А списанието ли... Списанието е едно от най-приятните, успокояващи и отговорни неща за мен. Щастлива съм и от възможността да работя с толкова сплотен, организиран и приятелски екип като този на VIP. Като редактор в Списание VIP се стремя да акцентирам и да Ви показвам най-интересното от света на музиката, киното, спорта и рекламата. Ако Ви харесва... или пък не, това, което правя и споделям с Вас, харесайте ме, следете ме, пишете ми. Ще се радвам да намеря нови приятели сред Вас!