Най-добрите лидерски качества

Робин Шарма изброява кои са нещата, които отличават един велик лидер

16.09.2013

Освен, че трябва да е заложено в природата на даден човек да е добър лидер, той трябва да спазва и принципите на успеха. Повечето успешни лидери живеят, мислят и управляват по един и същи начин, спазвайки дадени принципи.

Робин Шарма изброява кои са нещата, които отличават един велик лидер от останалите на база на дългогодишната си практика с гиганти като IBM, Nike, GE и др.

Вижте някой от най-добрите лидерски качества според Шарма:

1.  Добрият лидер вдъхновява – добрите лидери не са егоисти. Те не следват, а водят. Качественият лидер трябва да вдъхновява и развива таланта на подчинените си и да им помага да работят по-ползотворно, както в работата, така и в личен план.

2. Успехът не идва, ако бездействаме – може да свършим нещо малко, но трябва да го свършим днес, а не утре. Успехът изисква жертви, а за да си силен лидер трябва да поемаш отговорности, а поемането на отговорност плаши повечето хора.

Най-добрите лидерски качества според Шарма

Успехът изисква жертви…

3. Ние разкриваме на останалите в какво вярваме, според държанието ни – избягвайте да се оплаквате, че сте в ролята на жертва, а правете точно обратното. Показвайте, че сте в ролята на лидери!

4. Бъдете креативни и действащи – имате безброй съвършени идеи, но нямате време за реализирането им. Това ги прави безполезни, тъй като не са изпълнени. По-добре осъществете една ваша идея, която не е толкова брилянтна колкото друга, отколкото да оставите една съвършено добра идея нереализирана.

5. Учете се в движение – ученето не спира, когато излезем от университета, то продължава цял живот. Колкото повече уроци сме научили, толкова повече сме постигнали.

6. Мислете за хората около Вас – най-добрите и успешни лидери са тези, които мислят за служителите си, клиентите и партньорите си. Изградете добри отношения с тях и ще получавате много повече респект и разбиране.

Запознайте се с най-добрите лидерски качества.

Извоювайте си авторитет на добър лидер

7. Извоювайте си авторитет – не се заблуждавайте и не си мислете, че ако сте на високопоставена позиция в дадена фирма хората ще ви уважават. Авторитетът не се дава, а се печели. Покажете на хората, че има за какво да Ви уважават.

8. Стремете се към прогрес – не губете ценно време за дейности, които нямат голямо значение за Вас и за фирмата ви. Времето е пари, не го забравяйте!

9. Не пропускайте възможностите – не бъдете жертвата, а хищникът. Не се оплаквайте, че някой друг е виновен за неуспеха ви. Добрият лидер вижда възможност дори в най-окаяната ситуация. Понякога е важно да погледнем там, където другите са преценили, че няма смисъл. Понякога успеха се крие в малкото, което остава скрито за другите.

10. Животът е кратък – един път се живее и хората казват, че птичката каца само един път на рамото ни. Не пропилявайте възможностите и времето си. То е ценно. Успехът на един лидер е следата, която е оставил след себе си, а не моментните аплодисменти. Не го забравяйте. Историята помни само великите хора.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването