Топ 5 на най-зелените държави в света

Вижте кои са държавите с най-чиста екологична среда

14.01.2015

След като ви показахме кои са най-щастливите страни в света, идва ред да разберем кои са най-зелените държави на планетата. Това е доклад, който се изготвя на всеки две години и класира на челни позиции „най-зелените държави“. Учените от университета Йейл и изследователите от Колумбийския университет разглеждат 20 различни фактора, и измерват постиженията на държавите в тези области включително: качество на въздуха, водни емисии, биоразнообразието и качеството на питейната вода.

През 2014 година бяха оценени около 178 страни и беше изготвена класация за най-зелените държави, като призванието за хората е, че живеят в екологично чисти страни.

Представяме ви топ 5 на най-зелените държави в света, които са екологичните лидери на планетата

1. Швейцария – година след година швейцарците са признати, като номер едно за поддържане на екологично чиста среда, като това е прието за национална кауза на всички. Една от основните екологични политики на страната е, че хората плащат такси на правителството за управление на отпадъците и водите, както и за екологични данъци. Една от причините за чистия въздух е, че хората предпочитат велосипедите пред други превозни средства. За всяка една изхвърлена торба с боклук, всеки швейцарец плаща по 1 евро, което показва, че те имат екологично съзнание.

Швейцария е в топ 5 на най-зелените държави в света

Екологично чистата среда на Швейцария

2. Люксембург – тази малка и просперираща държава се фокусира изцяло върху „Националния план за устойчиво развитие“ на екологичната среда, която работи за намаляването на енергията и отпадъците. От 2008 година досега вредните емисии в страната са намалели с около 28%.

Защитата на природата и биологичното разнообразие е един от приоритетите на страната. Също така се правят огромни усилия да се образова обществото, като се разработват специални стратегии за опазване на местната фауна.

3. Австралия – страната на Оз е шестата по големина страна в света, като около 91% от земята й е покрита с местна растителност – дори пустините! Австралийското правителство изготви специални стратегии за намаляване на вредните емисии чрез предоставяне на бонуси за собственици на земи, фирми, организации и частни лица с цел постигане опазване на местната екологична среда.

4. Сингапур – азиатската страна е пълна с пищни паркове и зелени обществени места, което е в съответствие с ангажиментите на правителството за повишаване на екологичната среда на държавата. С цел да се постигне по-добра екологична среда, правителството предоставя финанси и помощи на местните предприятия. За период от пет години, сингапурското правителство ще инвестира над един милиард долара в подкрепата на специални програми за устойчиво развитие и опазване на околната среда, с основен акцент върху енергийната ефективност и водата.

Сингапур е в топ 5 на най-зелените държави в света

Зелените паркове на Сингапур

5. Чехия – поради бързия растеж на страната през последните 20 години, през 2004 година, чешкото правителство прие специален план за устойчиво развитие и осигуряване на по-висок стандарт на живот за своите граждани, както и опазване на околната среда. Чехите поставят акцент върху околната среда и наблягат на екологичен туризъм. За да се гарантира, че пътуването ви в Чехия, не е вредно за планетата, страната издава специални сертификати – „Екологични приятели“ на всички туристически услуги, туроператори и туристически дестинации. Те са строго регулирани от Министерството на околната среда.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването