Най-желаните ИТ професии за 2015

Уеб разработчици, дизайнери, мобилни разработчици

10.12.2014

Ако сте добавили “намери си нова работа” в списъка си “направи през новата година”, не пренебрегвайте нарастващата и огромна сила на ИТ индустрията.

Mashable, заедно със Скот Добровски, специалист по изследване на трендовете в кариерата, изготвят списък с осемте “най-горещи” работни предложения. Според Добровски работата с големи масиви от данни, мобилните разработки и защитата на личните данни ще бъдат “много горещи и много популярни” теми през 2015. Той още казва, че наемането на разнообразни по народност и пол кадри ще бъде още една голяма тенденция през 2015 г. Добровски прогнозира, че демографските данни на фирмите биха могли да бъдат много по-балансирани до края на следващата година.

Най-желаните ИТ професии за 2015

1. Data Scientist (анализатор)

Анализаторите един вид свързват хората и програмите. Изследва се потребителското поведение за да се изготви най-удачният прототип. Един от анализаторите на Facebook коментира “мисията да свържеш хората е една от любимите ми части”.

2. Java Developer (разработчик)

Java разработчиците взимат едни от най-високите програмистки заплати, но пък и програмният език си е труден.

Най-желаните ИТ професии за 2015

3. UX designer (дизайнер)

Една сравнително нова, но много търсена и значима позиция. Проектирането за потребителите е бъдещето на ИТ сектора. Ако хората не могат да използват ефективно супер възможностите на програмата или не могат да се ориентират в направения сайт, то тогава тези функционалности са безсмислени. Ето тук идва ролята на UX дизайнерите.

4. Android Developer (разработчик)

С огромното влияние на мобилните и преносимите технологии, не е чудно, че мобилните разработчици ще са едни от най-търсените за 2015 година.

Вижте още: Клишета за информационната структура

5. Front end developer (разработчик)

Според Mashable 50% от уеб разработчиците (Front end) вярват, че бизнес средата се подобрява. Ако правим средно по $100,000 от красиви уеб странички, може би и ние ще кажем същото.

6. QA 

Тестерите или така наречените QA трябва да следят всичко да работи безпроблемно както зад кулисите, така и на сцената.

7. PHP developer (разработчик)

Сравнително разпространен уеб програмен език, който не е и толкова сложен за разбиране и приложение, като C или Java например. Един PHP разработчик може да взима доста добра заплата, което прави и длъжността примамлива.

И независимо дали сте решили да си търсите нова работа или не, си заслужава да насочите поглед към ИТ сферата. Така както са тръгнали нещата, скоро този сектор ще бъде най-добрият работодател. Всъщност той вече е. Не знам дали има друг бранш, където средните заплати да са толкова високи и да има такава голяма заетост.

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.