Най-лесният начин да не стоите дълго седнали

08.01.2018

Средният офис работник прекарва по 10 часа на ден, седнал на стол. Независимо дали пишат доклади, проверяват имейли, провеждат телефонни обаждания или сърфират в интернет, повечето от тези хора остават седнали през целия ден.

И ако си мислите, че това може би не е толкова лошо, помислете пак. Дългото застояване е свързано с повишен риск от натрупване на мазнини и увеличаване на теглото. Когато останете седнали за дълги периоди от време, поставяте клетките на тялото си под физически натиск. Това насърчава липидните капчици да се образуват вътре в мастните клетки и причинява увеличаване и разпространение на получената мастна тъкан. Това “клетъчно разширение” може да означава, че мастните ви клетки растат с до 50%.

Най-лесният начин да не стоите дълго седнали – опитайте!

За щастие има няколко лесни неща, които можете да опитате, за да намалите риска от бързо натрупване на мазнини. Да го кажем по-просто, трябва да се движите! Медицински изследователи публикуваха статия в британския вестник “Спортна медицина”, в която съветват офис работниците да се уверят, че се изправят и се движат в продължение на поне 2 часа по време на работния ден.

Как да спазите тази препоръка? Не е нужно да напускате офиса и да отидете на дълга разходка – малките и прости движения, повтарящи се често в течение на деня, всъщност са най-ефективни.

Най-лесният начин да не стоите дълго седнали

Раздвижете се!

Просто отделете няколко минути, за да се движите около бюрото, да смените стойката си, да се изправите или да предприемете кратка разходка (до диспенсъра за вода, кафемашината,..). Тези кратки движения могат драстично да намалят рисковете, свързани с продължителното седене.

Създайте си навици – полагайте съзнателно усилие да се движите на всеки 20 минути, докато сте на работа. Можете да настроите на телефона или компютъра си напомняне, за да се изправите и да се протегнете, да промените позата си или да се разходите, ако е възможно. Колкото повече се движите, толкова по-добре! Ако работите в непосредствена близост до други хора, може да мотивирате и тях!

Не забравяйте, че не можете да си позволите да останете твърде дълго неподвижни. Полагането на усилия да се движите редовно ще ви помогне да контролирате теглото си и значително да подобрите здравословното си състояние..

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.