Най-младият получател на Нобелова награда за мир

Malala Yousafzai е едва на 17 години

11.10.2014

Malala Yousafzai е 17-годишна безстрашна активистка, бореща се за правата на децата. Младото момиче влезе в историята, като стана най-младият човек, който е печелил Нобелова награда за мир. Наградата бе присъдена съвместно на Yousafzai и Kailash Satyarthi, на 60 години, от Индия за тяхната работа в борбата за правото на образованието на децата.

Най-младият получател на Нобелова награда за мир – 17-годишната Malala Yousafzai.

Malala Yousafzai, на тази все още крехка възраст, вече е изстрадала твърде много. През октомври 2012 г., когато е едва на 14, талибански стрелец се качва в училищен автобус, в Пакистан и я е застрелва в главата. През следващата година, тя за радост се възстановява напълно и продължава своя активизъм.

„Те смятат, че куршумите ще ни затворят устите, но няма да успеят.“, казва тя в реч пред ООН.

По-рано, най-младият носител на награда за мир беше Tawakkol Karman, 32-годишнaта активистка за правата на жените от Йемен. Yousafzai е и една от само 44 жени, които са печелили Нобелова награда, от общо 862 души и организации в историята на наградата.

Вижте още: Можем да променим света около нас

„Горда съм, че аз съм първата пакистанка и първата млада жена, и първият толкова млад човек, който получава тази награда“, каза тя в речта си по време на приемането на наградата.

Най-младият получател на Нобелова награда за мир, Malala Yousafzai

Най-младият получател на Нобелова награда за мир

Много хора биха възприели получаването на Нобеловата награда за мир за върха на кариерата си в активизма, но Yousafzai категорично заяви, че това „наистина е само началото.“

Вижте още: Къде живеят най-щастливите млади хора

„Това не е краят“, заяви тя. „Искам да видя всяко дете да ходи на училище и да получава образование.“

Ентусиазмът и енергията, които влага това момиче в идеята, която е възприела за своя мисия, са наистина похвални. Не знам дали хората, които биха се подложи на риск за живота си, заради своята мисия в помощ на другите, могат да се преброят и на пръстите на едната ръка.

Malala Yousafzai е наистина удивителен млад човек, който определено заслужава наградата, а и много повече.

Източник: mashable.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.