Най-висшата свобода

Как да я постигнем?

05.06.2017

Няма нищо по-хубаво от чаша горещо кафе в ранни зори и едно хубаво четиво, за да ни започне деняТ по-възможно най-позитивния начин. Днес чета „Наръчник по величие – част 2“ на Робин Шарма и попаднах на една много интересна статия, която искам да споделя с Вас. В нея Робин говори за най-висшата свобода и как може да се постигне тя, като споменава и една от любимите му книги „Човек в търсене на смисъла“ на Виктор Франкъл, австрийски психотерапевт, излязъл жив от нацистките концентрационни лагери.

Най-висшата свобода е да можеш да избираш

Прекарвайки известно време в концлагерите на нацистите, покрай Виктор са загинали хиляди хора. Те изгубили надежда. Отчаяли се до смърт. Франкъл обаче успял да понесе ужасите с помощта на нещо, което е най-висшата свобода за човека: способността да изберем как да реагираме и как да преосмислим събитията, които ни се случват. Можем да потърсим нещо добро, но можем и да оставим злото да ни победи.

Франкъл пише:

„Можеш да отнемеш всичко на човека освен едно, последната човешка свобода да избира отношението си към дадена съвкупност от обстоятелства. Свободата му да избере пътя си“.

Превъзходна мисъл, която цели да ни мотивира и да ни даде надежда дори в най-мрачните дни. Винаги може да намерим нещо позитивно дори в най-тъжните и тежки събития за нас. Всичко е въпрос на избор и лична нагласа. Когато влезете в лоша серия, не се отчайвайте и не губете надежда. Вдигнете глава и запомнете, че след всяка буря изгрява слънце. След мрачната нощ, следва светъл ден. Бъдете силни, настройте се позитивно и извлечете най-доброто от ситуацията. Няма нищо вечно на този свят. След всеки труден момент настъпва и добър, стига да не позволим на мрака да ни обземе и да не забелязваме и хубавите страни на живота.

Вижте още: Ти си свободен…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването