Наивни ли са добрите хора?

...не бива да се дава втори шанс на никого? Дали това е така?

25.05.2017

Способността да превъзмогнеш обидата, когато си ударен несправедливо и да простиш, не е присъща на всеки. Трудно е да се издигнеш над нещата и да приемеш различна позиция особено, когато си пряко засегнат от обстоятелствата.

Чували сме фразата, че не бива да се дава втори шанс на никого. Щом първият шанс не е бил оценен, значи този човек никога няма да се промени.

Но дали това е така?

Наивни ли са добрите хора и колко често срещаме хора, които отвръщат на нашето съчувствие?

Как стоят нещата, ако приемем, че недостатъците на човека срещу нас са временни и продиктувани от конкретни причини: дефицит на любов, на родителска грижа, приятелство, доверие и подкрепа в живота.

Колко често срещаме хора, които отвръщат на нашето съчувствие с неблагодарност и неразбиране на жестовете, отправени към тях.

Вижте още: Премахнете “спъващите камъчета” от пътя си

При поредното разочарование, само изричаме думите „Не съществува ненаказано добро“ и продължаваме напред. А в случай, че отново окажем помощ на подобен човек, хората около нас ни обявяват за наивници и ни уличават в това, че сме прекалено добродушни и това ни обрича винаги да бъдем използвани, лъгани, подвеждани и в крайна сметка огорчени и нещастни.

Наивни ли са добрите хора?

Останаха ли добри хора въобще?

Това би било така, ако ние самите имаме очаквания и търсим нещо в замяна. При положение, че правим всичко от сърце, без да си задаваме въпроса каква ще е нашата полза от това, едва ли има място за огорчение.

Същото е и когато обичаме. Колко малко от нас, които се наричат влюбени, наистина могат да обичат безрезервно, до край? С онази истинска обич, която не иска, не чака и не търси нищо в замяна.

Нашите връзки все по-често напомнят на договор, подобно на този от филма „Петдесет нюанса сиво“, в който двойката регламентира срещите си, границите на общуване, позволеното и забраненото в сексуалната игра и чувствата.

Наивни ли са добрите хора?

Връзките ни все по-често наподобяват договор…

Нима вече не можем да си позволим да чувстваме и да вършим добро, без да очакваме то да ни се „върне стократно“?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването