Накарайте клиентите да ви плащат повече, без да ги губите

Принцип на ценообразувателната психология

12.08.2014

С появата на нови онлайн професии, расте и броят на хората, които се занимават с фрийланс. Този тип свободна практика е добър начин да припечелвате прехраната си, без да се обвързвате с шеф и договори. Ако сте занимавали с подобен начин на работа, вероятно сте се сблъскали и с трудностите при определяне на цените. Чудите се дали това, което предлагате, като сума за услугите не е твърде много или пък твърде малко.

Накарайте клиентите да ви плащат повече, без да ги губите, като прилагате един прост принцип на ценообразувателната психология

Преди да започнете да се занимавате с каквото и да било, първо добре трябва да познавате правилата на играта в бранша. Когато знаете как функционират нещата и каква е средната цена на продукта/услугата, който предлагате, ще може да определите точно и стойността на вашия труд.

Първото най-важно условие е да не обезцените труда си, само и само да задържите клиент или да имате конкурентно предимство пред другите. Трудът ви има цена и който иска да получи доброто качество, което предлагате, ще я заплати без възражения.

Freelancers Union предлагат лесна формула как да получавате повече пари, без да отблъсквате клиентите си с високи стойности.

Накарайте клиентите да ви плащат повече, без да ги губите

Freelancers Union предлагат лесна формула как да получавате повече пари

Лесно е, просто орежете нулите. Ако за дадена задача бихте поискали 2000 лева, махнете нулите и направете сумата да речем 2 103 лева. За клиента разликата не е голяма, както и за Вас, но ако се замислите 3 проекта по плюс 103 лева са си 309 лева отгоре, което не е малко.

„Ценовата психология, е без значение колко време сте обмисляли и изчислявали бюджета, първото нещо, което клиентът вижда е броят на нулите.“, казва Meredith Lepore по темата.

Използването на по-специфицирани числа, кара клиента да вярва, че сте вложили много време в правилното изчисляване на разходите.

Ако ценообразувате услугите си правилно – на базата на реална стойност – няма да лъжете клиентите си и те ще са доволни. Вие максимизирате времето и печалбите си, а клиентите се чувстват уверени в това, за което плащат.

Източник: businessinsider.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.