Намерете „адвоката на дявола“

Този, който ще поставя под съмнение всяко ваше решение

07.02.2015

Хубаво е да сте инициативни и предприемчиви, да имате прекрасни идеи, но дали всички останали виждат нещата така както вие ги виждате. Да речем, че сте измислили иновация, която смятате за велика. Работите усилено, влагате средства и време. Идва моментът да представите продукта си на клиентите и тук се оказва най-разочароващият момент – те не го смятат за нужен и полезен.

Ето защо не трябва да разработвате идеи праволинейно и да търсите обратна връзка чак на края на процеса. Ако имахте „адвокат на дявола“ в екипа си, той или тя нямаше да позволи нещата да достигнат до такава развръзка.

Намерете „адвоката на дявола“, който да поставя под съмнение всяко ваше решение

Първо накратко що е то „адвокат на дявола“

От 1587 до 1983 година католическата църква кани хора, които да излагат аргументите си против канонизацията на определени хора. Ролята на тези хора, наречени advocatus diaboli, била да търсят пропуски и грешки в кандидатурите, за да може църквата да бъде сигурна, че канонизирането на светците е заслужено.

„Адвокатът на дявола“, който да оспори всяко едно ваше решение или предложение може да бъде изключително полезен.  И мога да потвърдя това понеже мой близък приятел е винаги в тази роля, когато му предложа някоя нова идея.

Според Гай Кавазаки „адвокатите на дявола“ могат:

  • Да помогнат за подобрението на каузата. За да бъде тествано развитието на една идея е важно да се знае какво се е объркало по пътя.
  • Да помогнат да покажете, че понякога разклащането на лодката е приемливо. Наличието на „адвокат на дявола“ издига професионалното ви мислене на друго ниво. Вие сте отворени към критика, приемате противоположни мнения и благодарение на това идеите пожънват огромен успех. 

В крайна сметка „адвокат на дявола“ не е чак толкова зловеща дума. Добре би било добре да имаме поне по един такъв човек около нас, за да ни сваля на земята, когато започнем да хвърчим прекалено много.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.