Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Най-добрата B2B бизнес социална мрежа. Нея пропускайте!

10.02.2014

Както знаете LinkedIn е много мощна социална мрежа за бизнес контакти с над 270 милиона потребители. Това е социална мрежа, изградена от професионалисти в различни области. Една бизнес среда, която заслужава нашето внимание. В статията LinkedIn: Бизнес социална мрежа ви запознахме с това какво точно е LinkedIn и как работи тази социална мрежа. В следващите редове ще ви представим кратко ръководство и съвети как да си направите перфектен LinkedIn профил, който да се конкурира с останалите 270 милиона, че и повече потребители.

Вижте как да си направим перфектен LinkedIn профил

Започнете от профилната снимка – профилната ви снимка прави първи визуален контакт с потребителите, които разглеждат профила ви. Ако е професионално направена, определено ще ги впечатлите. И е много важно да е сериозна снимка, а не от някоя дискотека. Разбирате за какво ви говорим, нали?

– Заглавие под снимката – трябва да сте максимално кратки и максимално ясни. Възможно най-уникалното описание за Вас, което съдържа ключови думи за нещата, с които се занимавате.

– Информация – тук е мястото, където да въведете личен телефон, е-майл адрес, уеб сайт и т.н

– Персонализирайте URL адреса на профила си – тук е важно да добавите user friendly url. Например името и фамилията ви. Това става от опцията Edit contact info.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Как да персонализираме URL адреса на профила си

След профилната ви снимка поставете Summary или най-важното за Вас – представете се по-възможно най-краткия и впечатляващ начин пред аудиторията. Тук е мястото да споменете за всички важни неща от автобиографията си. Предимство е ако използвате и ключови думи. В края добавете и информация за себе си и как могат хората да се свържат с Вас.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Представете се по-възможно най-краткия и впечатляващ начин

Добавете професионалния си опит – добавете професионалния си опит до момента. Къде и какво сте работили. Настояща позиция, минала такава и натрупания професионален стаж до момента. Това е важна информация за бъдещия ви работодател.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Професионален опит

Добавете проекти, по които сте работили през годините – тук е мястото да отбележите всички проекти, по които сте работили и тяхната цел. Също така е важно да напишете с кой сте го започнали и още по-важното: Защо сте го започнали? Също така тук е мястото да демонстрирате свършената от Вас работа по най-добрия и уникален начин. Рекламирате себе си, като личност и като качества. Не забравяйте и да използвате линкове към проектите си, за да могат и другите да научат за тях.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Добавете всички проекти, по които сте работили

Лични качества и умения – в секцията Skills&Endorsements е мястото, където да напишете всички ваши качества и умения. Също така това е и мястото, където ще бъдете оценени от хората, които ви познават и които са работили с Вас. Чрез Endorse ще получавате нещо като мини препоръка, харесване и потвърждаване на дадено качество, което сте посочили. Колкото повече Endorse имате, толкова повече ще изграждате репутация и доверие в хората, които не ви познават и тепърва ще работят с Вас по даден проект. Може да получите и Recommendations от даден потребител. Този вид препоръка има по-голяма тежест от Endorse, но е и по-трудно да я получите. Попитайте настоящия или бившия си шеф за такава, или някой утвърден специалист в дадена област, с който сте работили по даден проект и има позитивно мнение за Вас.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Напишете всички ваши качества и умения в Skills & Endorsements

Идва ред и на Honors & Awards – тук добавете всички ваши постижения и спечелени награди, от каквито и да е важни събития. Имате първо място на олимпиада или сертификат за нещо. Добавете го. Покажете го на хората. Това е нещото, с което се гордеете. Това е нещото, което ви е изградило като личност, защото е вашето постижение. Покажете го на хората..

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Покажете на хората вашите постижения

Добавете специализации и курсове, които сте преминали – тук може да добавите всички курсове, които сте изкарали през даден етап от живота си. Важно е да пишете и къде сте ги изкарали, за да са достоверни за бъдещия ви работодател.

Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Споделете вашите специализации и курсове с останалите

Езикови умения – какви езици наистина умеете да говорите, а не тези, които поназнайвате. Представете си знаете 2-3 думи или изречения на испански и сте го вписали като език, който говорите. Пише ви работодател от Испания съответно на неговия роден език и.. Какво правите тогава? В LinkedIn се пише само актуална и достоверна информация, която ще ви представи в най-добрата ви светлина.

Образование – кога и къде сте завършили. Информацията относно вашето образование е неизменна част от CV-то на всеки. А, да.. Забравихме да ви споменем, че вашият LinkedIn профил е като CV и може да използвате вашия профил, когато кандидатствате за работа. Ето защо е важно да имате наистина добре изглеждащ профил.

Допълнителна информация – LinkedIn наистина е много силна бизнес социална мрежа. Тя ви дава право и да добавите интереси, лични детайли, като дата на раждане, какви доброволчески каузи подкрепяте, да покажете свои публикации и т.н.

Вижте още: Социалните мрежи и търсенето на работа

Стигаме и до една много важна част в тази страхотна социална мрежа. Хората, с които сте свързани, групите, в които сте се присъединили и авторите или компаниите, които следвате.

Важно е да знаете, че когато изпращате покана на друг потребител, LinkedIn ще ви попита от къде го познавате. От текуща или минала работа, от съвместната ви работа по даден проект или друга причина.

Присъединете се към групи и следвайте компании и автори, за да получите качествена и релевантна на профила и интересите ви информация.

Авторите и компаниите, които следите ще ви предоставят полезна информация за сферата в която оперират.

Поддържайте профила си – дръжте информацията в профила си актуална. Редовно споделяйте статуси, както и интересни статии, за да привличате вниманието на останалите с качествено съдържание.

Това са най-важните неща, които ще ви помогнат да направите профила си в LinkedIn да изглежда наистина добре и по-важното: професионално. Ако все още нямате такъв, сега е моментът да си създадете. Ако вече имате, сега е моментът да го подобрите.

Не забравяйте, че Facebook е повече за „Какво правих снощи“, докато LinkedIn е за бизнес, умения, качества и проспериране. LinkedIn цели да изгради вашата репутация в бизнес обществото.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването