Нашa археологическа находка на път да изчезне!

02.03.2014

Нашa археологическа находка на път да изчезне!На връх националния ни празник научихме, че нашата археологическа находка наподобяваща „Стоунхендж“ е на път да бъде унищожена и превърната в гьол. Споделяме с вас кампанията за спасяването на българския Стоунхендж, а от Вас будни българи се изисква да сте съпричастни и да споделите с вашите приятели случващото се, както и да попълните онлайн петиция за спасяването на кромлеха.

Инициативен комитет от българи, милеещи за опазване на културно-историческото ни наследство, е подел кампания за спасяване на български Стоунхендж. Малцина знаят, че такъв е открит у нас от Георги Китов край с. Старо Железаре. Каменната астрономическа обсерватория се намира на около един километър от центъра на селото. В близост до нея има бунище и се носи неописуема смрад. Когато вали дъжд обсерваторията се превръща в истински гьол, руши се и е на път да бъде тотално заличена. Само за няколко години тя изглежда като развалина и е обрасла с треви и бурени.Това стана ясно от думите на Славян Стоянов, който бе гост на организирана среща-дискусия от сдружение Велика Болгариа във Варна. Стоянов показа снимка на мегалитната каменна структура, която според Китов е служила за отчитане на времето.

Нашa археологическа находка на път да изчезне!

Нашa археологическа находка на път да изчезне!

При откриването си този комплекс е бил изключително добре съхранен, защото се е намирал под могила и не е пострадал от ерозията. Сега обаче положението е трагично и е необходимо институциите да се задействат, за да бъде спасена една от уникалните археологически находки в България. В други страни подобно нещо би било голяма туристическа атракция, от която държавата ще печели стотици хиляди. Срамота е това, което виждаме от снимките край Старо Железаре, коментираха участници в дискусията.

В интернет вече тече петиция. Може да подкрепите инициативата за спасяване на кромлеха тук: http://www.bgreferendum.bg/petition/53/

 

Снимка 1: Компютърна възстановка на кромлеха от Славян Стоянов
Снимка 2: Плачевното състояние, в което се намира уникалната археологическа находка
Източник. yep.bg

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.