Наслаждение # щастие

Едно и също нещо ли са?

28.02.2016

Много от хората по света считат щастието за неизвестна константа в уравнението живот. И аз бих се съгласила с това. Цял живот търсим щастие под дърво и камък, а дори забравяме да погледнем до себе си. Дали щастието не стои точно до рамото ни?

Всеки си има своите критерии за щастие. За някои то е материално, за други духовно. Но едно е общото между всички хорски виждания – то е нещото, към което се стремим цял живот. Не познавам все още човек, който макар и да не признава, да не стреми към някакъв вид щастие. За съжаление понякога представите ни са изкривени и бъркаме това щастливо усещане с наслаждението, което ни носи употребата на алкохол и стимуланти.

Наслаждение # щастие

Един холандки професор дълги години събира база данни за да изследва щастието. Професор Веенховен твърди, че неговата база данни може да даде отговор на въпроса „Едно и също нещо ли са наслаждението и щастието?“.

Ето какво казва Веенховен: „Взаимовръзката между щастието и употребата на алкохол и стимуланти може да се представи, като една U-образна крива. Големите къркачи и пълните въздържатели изпитват по-малко щастие от умерените консуматори.“

Тук е вярна максимата, всичко е полезно е умрени количества. Също както са казали гърците преди хиляди години – „умереност във всичко“.

Авторът на „География на блаженството“ посочва още: „Едно изследване от 1995 година открива, че употребата на твърда дрога обикновено води до понижаване на щастието с времето.“

Наслаждение # щастие

Дали алкохолът ни прави по-щастливи?

И какви изводи можем да си направим? Оказва се, че всяко нещо в умерени количества би било полезно за нивата ни щастие (изключваме наркотичните вещества). И все пак се оказва, че наслаждението не е щастие. Ако изпиеш 2-3 чаши вино се чувстваш по-добре на моментта, по-щастлив или по-скоро изпитваш наслада. Но този миг на наслаждение трае само колко ефекта на алкохола и със сигурност не можа да се нарече щастие.

За мен честно казано, няма значение дали изпитвам наслаждение или щастие, важното е да се чувствам добре. Ако нещо вече не ми носи удоволствие, оставям го и търся друг път към щастието. Казано с едно изречение – винаги се стремете към своето лично щастие!

 

Източници: „География на блаженството“, Ерик Уайнър

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.