Настъпил ли е моментът да станем родители?

Въпрос с повишена трудност...

23.07.2017

Това е въпрос, върху който много млади хора дори не се сещат да се замислят, а ако го сторят, то много бързо решават, че този момент не е настъпил за тях все още.

Кога е правилният момент да станем родители?

В забързаното ежедневие, в което живеем, нямаме много време да се спрем на едно място и да успеем да си зададем важните въпроси. Но един като този ,,Настъпил ли е правилният момент да станем родители?‘‘ е важен и трябва да му се обърне внимание. Това е въпрос, на който много често отговорът е – не. Хората на възраст между двадесет и тридесет години в много случаи не си дават сметка, че всъщност моментът е дошъл. А в много случаи те позволяват дори той да се ,,изплъзне от ръцете им‘‘. В наши дни се случва така, че мнозинството изпускат този момент. Истината е, че правилен момент, за да стане човек родител – няма. Всичко идва с времето си. А времето да станем родители е на възраст между двадесет и тридесет години. Все пак не бива да бъдем егоисти и да мислим само за себе си и за своите интереси.

Искат ли децата ,,възрастни‘‘ родители

Едва ли има много хора, които са се замисляли върху следния въпрос: Ако станем родители твърде късно, например между тридесет и четиридесет години, дали след време децата ни няма да се срамуват от нас? Да, ще го направят. Всяко дете заслужава да има млади родители, които да имат силите да отгледат своя наследник с търпение, разбиране.

Настъпил ли е момента да станем родители?

Правилен момент, за да станем родители, няма

Ако се оставим по течението и си кажем, че сега не е правилният момент затова, тъй като искаме да правим кариера или пък да се съобразяваме с нечии чужди планове, времето минава неусетно, годините излитат и ставаме на четиридесет. И тогава изведнъж се сещаме, че  нямаме наследник и нямаме истинската радост в живота. По пътя си сме изпуснали ,,правилния момент‘‘, тъй като сме били твърде ангажирани. Твърде заети да се съобразяваме с останалите или пък сме решили да изкачваме върхове на планини, на които е безмислено да сме. Ако нямаме човек до себе си, с който да създадем свое собствено семейство и деца, които да ни дават сили да продължаваме напред, животът няма същия смисъл.

Човек се чувства самотен, без път и посока, когато е сам на този свят. Когато няма рожба, която да може да прегърне и да окуражава.

Последиците от липса на решителност навреме

Тези, които решават да станат родители на четиридесет, го правят, защото са разбрали, че вече трябва, а не, че го искат. Тъй като са разбрали, че са изпуснали ,,правилният момент‘‘ и сега просто искат ,,да си свършат дълга‘‘ към обществото, но дали искат на тази възраст тепърва да сменят памперси, да водят децата си за ръка на училище, да проверяват домашни и дали ще имат въобще търпението за тези неща. Всичко трябва да се случва навреме. А времето да станем родители, е когато имаме силите затова и можем да предоставим това, което биха искали нашите деца някой ден – млад, съвременен, изпълнен с търпение родител, който лесно би достигнал до вълненията и копнежите на своите деца.

Правилен момент, за да станем родители, няма. Не търсете такъв, защото такъв просто не съществува. Накарайте децата си някой ден да се гордеят с вас и вашият правилен избор!

Гост автор: Теодора Тенев

teodora.tenev@gmail.com

Етикети:

За автора

Списание VIP