Назад към бъдещето и златната пропорция на да Винчи

Механиката на витрувианския човек е вдъхновена от природата

08.12.2014

Имало е хора, за които можем да кажем, че са изпреварили времето си, но никой не го е изпреварил толкова много, колкото Леонардо да Винчи. Той е можел да види бъдещето, а неговите прозрения са довели до нови възможности. Неговото въображение е било съвършено, а изобретенията му са били насочени назад – към бъдещето!

Ако обърнете внимание, не казахме напред към бъдещето, а точно обратното. Геният на да Винчи е предвидил много от великите научни открития далеч преди тяхното време. От калкулатори до хеликоптери, от хидродинамика до слънчева енергия, това са само част от невероятните открития на витрувианския човек.

Назад към бъдещето и някои от най-големите открития на Леонардо да Винчи

Четирийсет години преди великия учен Николай Коперник, да Винчи обявява, че „слънцето не се движи“, отхвърляйки убеждението, че Земята е разположена в центъра на Вселената.

Двеста години преди Исак Нютон той развива теорията на гравитацията, че „всяка тежест има тенденция да пада към центъра по най-късия възможен път“. Също така да Винчи обявява, че Земята трябва да е сферична.

Четиристотин години преди Чарлс Дарвин, да Винчи твърди, че човекът и маймуната имат общ произход. Той твърди, че еволюцията е оформила природния свят около нас.

Вижте още: Пет изобретения, разтърсили света из основи

Това са само част от най-големите открития на Леонардо, но какво да кажем и за изобретенията, които е сътворило гениалното му въображение? Много от тях не са били конструирани още докато е бил жив, защото се смята, че не е успял да убеди никой инвеститор да вложи пари за нужните материали. Той е правел чертежи на всяко едно свое откритие в малък дневник, който винаги е носел със себе си. Много години след смъртта на да Винчи дневникът му е открит, а други учени и изобретатели започват да работят по неговите схеми. Така се стига и до появата на някои от най-големите изобретения на Леонардо да Винчи, които отново са изпреварили времето, в което е живял. Отново ни връщат назад към бъдещето:

Парашутът – това изобретение идва от идеята за гравитацията. Скоростта, с която пада едно тяло зависи от два главни фактора, а именно съпротивлението на атмосферата и гравитацията. Да Винчи е бил обсебен от идеята за летене, и от там идва идеята му за парашута. В тетрадка си той е записал, че това изобретение би „позволило на човек да се хвърли от голяма височина, без да пострада.“

Орнитоптър – както вече споменахме, да Винчи е бил обсебен от идеята за летене. Това устройство теоретично би позволило на хората да летят в небето като птици. В дневника си, да Винчи го е нарисувал да изглежда повече като птица, отколкото като някакъв вид самолет.

Назад към бъдещето и златната пропорция на да Винчи

Орнитоптър

Картечница – да Винчи твърди, че ненавижда войната и факта, че нито едно военно изобретение не е видяло бял свят може би подкрепя неговите думи. Въпреки това, той е направил чертеж на картечница, която стреля куршуми през кратки интервали.

Водолазен костюм – още едно от невероятните изобретения на да Винчи. Когато той е живял във Венеция голяма флотилия с вражески кораби напада градчето. Той е трябвало да отблъсне вражеските кораби и тогава измисля водолазния костюм. Няколко гмуркача са се потопили и са направили пробойни във вражеските кораби, като по този начин са ги отблъснали.

Леонардо да Винчи е притежавал ненаситно любопитство и въображение. Тази комбинация му е позволила да направи някои от най-великите технологични открития за модерния свят като бронирания танк, самозадвижваща се каруца, град на бъдещето, хеликоптер, робот, гигантски арбалет и още много други невероятни изобретения, за които не биха ни стигнали и дни в изброяване.

Как е постигнал всичко това и какви са тайните на успеха на да Винчи?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването