Да кажем не на репродукциите на картини

В подкрепа на изкуството

28.06.2014

Във времена на най-високо развитие на технологиите, повечето от старите занаяти, описвани и славени от множество автори, останаха сякаш само част от историята…

Дали това се отнася и за изкуството на художниците, разказват от ArtPassion.

Да кажем не на репродукциите на картини

Все повече зачестиха репродукциите на картини и не говорим само за творбите на световно известните художници, като Климт, Гог и т.н. (за тях е ясно, че масово разпространените не са оригинал). Тук искаме да обърнем внимание на онези картини с хубави пейзажи, старите български къщи, а понякога и направата на портрет може да е минал под „ножа” на новите технологии.

Какво представлява самият процес репродукция?

Това е принт с мастило върху матова, памучна, художествена канава. За повече автентичност се добавя и боя с четка или шпатола. На повече от 30 см е почти неуловима разликата с оригинала.

Как да разберем оригинал или копие е дадена картина?
1. На практика за повечето  хора е трудно уловимо, но най-лесното е  да погледнем има ли подпис от автора или не.
2. Драстично ниската цена сериозно може да ви замисли по въпроса. Когато са вложени материали, труд и време е невъзможно цента на крайния продукт да е под себестойността  на материалите или равна.Та кой би работил даром?
3. Има и други начини за различаване, но трябва да си носите бижутерийна лупа (в нечия дамска чанта, може и това да има ). В този случай, ако погледнете картината ще забележите цветни точки, подобно на снимките в списанията. Само внимавайте да не се объркате с текстурата на самото платно.
4. Следи от молив и четка. Много често художникът изрисува формите с молив, преди нанасяне на боята, съответно остават и следи. Следва нанасянето на боята и отново е неизбежно да няма следи от четки.
арт- не на репродукциите на картиникак да разпознаем репродукция (копие/оригинал) на картина
5. Ако обърнем картината, там където свършва канавата е неравно. Само машина може да изравни перфектно ръбовете.

 
Това са начините, които могат да ви помогнат при различаването на картина от принт. Трябва да добавя, че има принтове, които се минават на ръчна обработка с истински бои и четки (това е, като дете да рисува върху снимка). В този случай ще виждате следи от четка и боя и ще ви е много трудно да направите разликата. И отново се връщаме на ЦЕНАТА – тя е много показателна.
Но мнозина биха избрали принт, тъй като ще имат нещо красиво в дома си на ниска цена.
При него всичко е  равномерно нанесено и изглежда съвършено.

В подкрепа на българското изкуство!
Изкуството да рисуваш е дар от Бога, съчетан с усърдна работа.
Да визуализираш емоциите, които не можеш да облечеш с думи.
Да предадеш енергията от себе си през четките, боите и платното,  за да достигне до нечия душа.
Това е изкуство.
Да не позволяваме да се отнема истинската наслада от даровете, които имаме!

Източник: artpassion.eu

За автора

Списание VIP