Не позволявайте на стреса да превземе живота ви

Сериозно!

25.07.2015

В днешните “луди” времена на технологии, динамична работа и забързан живот, е лесно да се попадне в капана на стреса. Вече толкова сме свикнали все да бързаме за някъде, за нещо, че приемаме стресовите фактори за нормална част от ежедневието си.

Съгласна съм, че стресът няма как да бъде напълно премахнат от живота ни, но това не означава, че трябва да е “постоянен, неканен гост”. В следващите редове ви предлагам няколко начина, с които са избегнете момента, в който стресът превзема живота ви.

Не позволявайте на стреса да превземе живота ви – как да избегнете този неканен гост, да стане постоянен обитател на ежедневието ви

1. Бъдете социални

Проучване проведено още 2000-та година доказва, че заобикалящите ни приятели са алтернатива на естествените начини, чрез които тялото се бори със стреса. Изследването е проведено с жени и показва, че когато се съберат с други жени излъчват повече окситоцин (хормон на майчината любов, който често се свързва с кърменето – хормон, който има много успокояващ ефект).

2. Водете си дневник

Изследване проведено със студенти показва, че списването на дневник или дори блог, освобождава емоционалното напрежение. Напишете негативните си мисли на хартия и след това изхвърлете листа – ще се учудите колко добре ще се почувствате след това.

Вижте още: Използвайте целия си потенциал

Не позволявайте на стреса да превземе живота ви

Снимка: pixabay

3. Сменете диетата 

Яденето на правилните храни може да намали значително стреса и да подобри настроението. Богатите на витамин С храни като портокали, грейпфрут, ягоди и богатите на магнезий храни като спанак и тиквени семки, могат да понижат нивата на хормона на стреса кортизол. Магнезият в съчетание с витамин В6 (намира се в спанака) произвежда серотонин – естествен “чувствам се добре” хормон на организма.

4. Не “изрязвайте” часовете си за сън

Най-добрият лечител на стреса е хубавият, здрав сън. Вземайки всеки ден необходимата доза, тялото се освобождава от всички негативни емоции натрупани през деня и естествено намалява нивата на стреса. Един съвет – никога не си лягайте ядосани! Забравете за проблемите поне 15 минути преди сън. Почетете книга или си пуснете филм, за да се разсеете от ежедневните трудности и да си почините добре по време на съня.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.