Не променяй света

Притча за произхода на обувките

08.08.2016

Хиляди хора, от каменната ера насам, са се опитвали да променят света по един или друг начин. Всеки е оставял своя отпечатък върху историята и географията, но никой не е успял да промени света изцяло. Това е невъзможна задача и за най-амбициозните владетели.

Когато имате усещането, че светът трябва да се промени, за да ви е по-комфортно, помислете пак – дали не може да промените нещо дребно в себе си?

Не променяй света – притча за създаването на обувките

Имало някога едно богато кралство. Един ден кралят решил да посетите своите най-отдалечени и затънтени владения. Когато се върнал в двореца си, той се оплакал, че краката го болят, защото за първи път бил пътувал толкова дълго по такъв лош и каменист път. Затова наредил на слугите си да постелят кожи по всички пътища в страната. Това, разбира се, щяло да струва безбожно скъпо и хиляди крави щели да загубят кожите си заради неговата прищявка.

Не променяй света - притча за създаването на обувките

Не променяй света – притча за създаването на обувките

Тогава един от мъдрите слуги се осмелил да попита краля:

– Защо трябва да харчим толкова  пари за удобни пътища? Няма ли да е по-добре, ако вместо пътищата, ти, кралю, покриеш краката си с кожа?

Първоначално кралят се изненадал, но после решил, че предложението е мъдро, и така били измислени обувките.

 

Из „Скритият дар – 101 притчи за истински ценното в живота“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.