Не се нагърбвайте с чужди проблеми

Вие не сте изповедник, нито пък „кошче за душевни отпадъци“

14.08.2016

Истина е, че със заемането на по-висок лидерски пост се поемат и ангажименти не само към текущите работни задачи, но и към куп странични неща, които често натежават и пречат на работата.

Наред с планиране на дейността на вас и вашите служители, ежедневно ви се налага да слушате какви ли не оплаквания, да изразявате мнение за проблеми и да търсите решения на казуси, които не са пряко свързани с работата ви?

Ако действително сте в подобна позиция, трябва да предприемете незабавни мерки.

Не се нагърбвайте с чужди проблеми на работното си място

В противен случай, рискувате да работите в стрес и напрежение, което можете да си спестите.

За да не блокирате напълно и да не се разпилявате напразно, е добре да се дистанцирате от служители, които ви занимават с лични проблеми.

Дайте им да разберат, че искате от тях единствено информация, свързана с работата им и че трябва да се научат да игнорират всеки страничен проблем, за да работят по най-добрия начин.

Не се нагърбвайте с чужди проблеми на работното си място

Искайте от служителите си само информация за работа

Вие не бива да бъдете техен изповедник, душеприказчик, приятел, просто защото вашата работа е да координирате дейността им и да ръководите поверения ви отдел или фирма.

Не се срещайте с хора, които ви „облъчват“ негативно и често повтарят фрази от типа на „Фирмата върви към фалит“, „Вече няма добри работници“, „Заобградени сме от лицемери“.

Вижте още: Размисли и страсти за щастието

Не се натоварвайте с чужди проблеми, особено ако от вас не зависи нищо и не можете да подобрите положението им.

Вие не сте изповедник, нито пък „кошче за душевни отпадъци“.

Не се нагърбвайте с чужди проблеми

Вие не сте „кошче за душевни отпадъци“.

Разберете ни правилно, не ви съветваме да отказвате съчувствие, морална или парична помощ на хора, които са изпаднали в беда, просто ви съветваме да отсявате хората, с които работите и да се стремите към професионални, а не прекалено лични отношения.

Това ще ви помогне в ръководенето на фирмата, няма да ви пречи при взимане на решения за съкращения и повишения, допълнителни бонуси или глоби.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP