Не съдете другите по себе си

Истините са следните:

20.01.2016

Много често хората ни разочароват или обиждат и това ни ядосва и ни депресира. Истината е, че понякога ние не виждаме техните действия, а нашата проекция за тях. Приемането на няколко прости истини ще ни помогне да общуваме по-лесно с близки, познати и колеги. Също така ще ни улесни да даваме шанс на новите хора в живота ни, а това ще ни помогне да сме по-социални и общителни.

Ето и няколко причини защо да не съдите другите по себе си

Хората не са добри колкото сме ние – всички наши добродетели, в които са ни възпитавали или ние сами сме придобили с годините са нещо, с което се гордеем. Трябва да приемем обаче, че не всеки ги притежава. Причините за това са много – от това как се е стекъл животът на друг човек до това, че просто няма желание. Заради това трябва да бъдем по-толерантни.

Хората не са толкова лоши колкото сме ние – недостатъците са нещото, което всеки притежава. Фактът, че ние притежаваме нещо, което не харесваме у себе си, не означава, че и другите го имат. Така че трябва да не сме толкова мнителни и да гласуваме известно доверие на хората с които се запознаваме.

Човешките взаимоотношения винаги поддържат някакъв баланс – направите ли добро на някого той със сигурност ще има желание да ви го върне. Това твърдение се отнася и за лошите постъпки. Въпросът е в разбирането за добро и лошо на всеки човек. Така че преди да обявите някого за неблагодарник или използвач си помислете дали той не се е опитал да върне жеста, но неговите усилия да не са покрили изискванията, които имате. Това че сте успели да излъжете или заблудите някого не означава, че няма да ви отмъсти някой ден.

Не съдете другите по себе си

Човешките взаимоотношения винаги поддържат някакъв баланс

Здравословният егоизъм е нещо полезно – баналната истина е, че ако не помислим за нас никой няма да го направи. Така че се научете да поставяте себе си на първо място. Да разберем, какво ни прави щастливи и да се развиваме. Това ще ни направи по-добри и позитивни. Ще можем да помагаме на хората, без да имаме ужасяващото чувство, че някой ни използва и че сме жертва.

Хората са си просто хора – те имат своите стремежи, амбиции и чувства. Понякога това ги събира с нас, а понякога заради това трябва да поемем по различни пътища. Ние не притежаваме хората, нито пък те нас.

Основното, от което се нуждае човек е разбиране – в трудните моменти или когато някой е в криза, той става най-чувствителен и може да стане и нападателен. Тогава те не се нуждаят от дървени съвети или от укори и напътствия, а от разбиране. Замислете се какво бихте искали да получите ако сте в тази ситуация.

Приемайки това ще се чувствате по-добре и в мир със себе си и с околните. В крайна сметка човек е социално животно и трябва да комуникира с другите. Всеки сам трябва да избере дали това да е приятно и обогатяващо преживяване.

Гост автор: Гергана Георгиева