Непознатото минало на Стара Варна

Безплатни туристически посещения и беседи

28.03.2015

В началото на април стартира една много хубава инициатива, която има за цел да запознае жителите и гостите на морската столица с историята на града.

От 04.04.2015 г. до 10.05.2015 г. във Варна ще се проведат единадесет безплатни лекции и посещения на туристически обекти посветени на периода от ХІХ в. и първата половина на ХХ в.

Непознатото минало на Стара Варна – безплатни туристически посещения и беседи

Този времеви интервал често се нарича с названието „Стара Варна” и крие безкрайно интересни истории, които определят развитието на града. Тези познати и непознати случки и събития дават представа за богатото културно-историческо наследство на морската столица.

Вижте още: По стъпките на арх. Дабко Дабков

Беседите са хронологично подредени, засягат широк спектър и са разпределени в рамките на малко повече от месец. По време на тях ще се запознаете с редки снимки на някогашния град и с любопитни истории. Възможността за посещение и обследване на част от обектите създава предпоставка за по-голяма обществена ангажираност към проблематиката на опазването на културните ценности.

Непознатото минало на Стара Варна

Проектът “Непознатото минало на Стара Варна” се реализира в партньорство между НПО – Beehive Co-working Space/Споделено работно място, варненската софтуерна компания “158 ООД”, с финансовата подкрепа на Фонд “Култура”- Община Варна. Основна цел е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

Повече информация можете да намерите на: http://oldvarna.beehive.bg/

Ако разполагате със снимки на стара Варна, ще се радваме да ги споделите с нас и нашите читателите! Може да ги изпращате на contacts@spisanievip.com.