Хората, които ви ядосват са вашите най-добри учители

Когато някой ви ядоса, просто го прегърнете и му благодарете за подаръка, който ви е направил

07.12.2014

Колко често се ядосвате заради различни обстоятелства или хора? Или по-точният въпрос е има ли ден, през който не се ядосвате за нещо? Съдейки по мен и хората около мен, няма такъв ден. Винаги има нещо, дори дребно, което да ни дразни и да ни вади от равновесие. Някои просто биха казали: „Ех, това е животът“, но тайната е съвсем различна. Нещата, които ви побъркват и дразнят всъщност са вашите възможности. Хората, които ви напрягат и ядосват с поведението си са вашите най-добри учители. Проблемите, които ви ядосват и товарят, са всъщност най-големият ви подарък. Бъдете благодарни за тях и ги обичайте.

Хората, които ви ядосват са вашите най-добри учители, затова им благодарете за подаръка, който са ви направили

Преди да ме помислите за луд за всичко това, което написах  ще ви дам и опорната точка за цялата тази философия. Всеки човек има различни убеждения, страхове и погрешни представи, които го ограничават, а тези хора или обстоятелства, които ви изваждат от равновесие имат необикновена стойност за Вас. Ще цитирам и великия психолог Карл Юнг: „Всичко, което ни дразни в другите, може да ни доведе до разбиране на самите себе си“. Не е ли това, което се опитваме да разберем през целия ни живот? Кои сме ние и каква е нашата мисия на тази планета? Повечето от нас биха платили луди пари, ако някой ни обещае, че ще посочи какво точно ни пречи да постигнем най-добрия живот, за който винаги сме си мечтали или да ни каже защо не се намираме точно там, където искаме да бъдем. В развитието и издигането ни като човешки същества има много опорни точки, а нещата, които ни дразнят и ядосват са сред тях. Те са като пътни знаци, сочещи посоката, в която трябва да работите. Те ви показват страховете, които трябва да преборите. Казано по-философски, те са даровете на растежа.

Вижте още: 7 форми на богатство от Робин Шарма

Едната възможност, която ви се отдава е просто да обвините и наругаете хората, които ви дразнят, а другата е да се вгледате малко по-дълбоко в тях и да откриете точната причина, поради която не се чувствате добре в компанията им. Използвайте това предизвикателство, за да задълбочите самопознанието си.

Замислете се, как може да преодолеете даден страх ако не съзнавате от какво се страхувате? Как бихте се справили с несигурностите в живота, ако дори не знаете, че изпитвате такива? Единственият начин да се преборите със сенките е да ги осветите. Тогава те изчезват напълно. Изправете се срещу страховете си и се отърсете от нещата, които ви напрягат излишно. По този начин ставате по-силни, по-могъщи… Започвате да виждате хората и света с други очи. Започвате да виждате възможностите, които получавате. Получавате шанса да еволюирате и да постигнете величие.

И ще завърша тази статия с още един страхотен цитат:

„Научих се на мълчание от приказливите, на толерантност от нетолерантните и на доброта от лошите; и все пак, колкото и да е чудно, съм благодарен на тези учители“ – Халил Джубран.

Из наръчник по величие на Робин Шарма

10 неща, които трябва да знаете за другите

Още от Робин Шарма

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването