Неуверените хора се познават по думите

Животът рядко дава втори шанс, не пропускайте единствения, който можете да получите заради неувереността си

14.07.2014

Известен комедиен артист разказва в свой анекдот как е започнал в комедийния бизнес. Имал е незначително малка роля в театрално представление, където е трябвало да асистира на римски войник и да изговори не повече от няколко думи, през цялата сцена.

Диалогът е незначително кратък. Войникът го пита „Готов ли е мечът ми?“ и той е трябвало да отговори „Да готов е.“ – 3 думи.

Вечерта на представлението, театърът е препълнен и помощникът на воина е доста нервен. И ето, че идва моментът да изрече своите незначителни 3 думи…. Когато войникът го пита „Готов ли е мечът ми?“, той високо и ясно отговаря „Готов ли е ?“. И с това приключва театралната му кариера.

Не случайно думите се сочат за най-могъщото оръжие. Виждате как само три от тях, без особено смислово обособено значение, преобръщат цяла сцена. Както се казва „три пъти мери, един път режи“. Внимавайте какви думи използвате!

Неуверените хора се познават по думите. Проверете дали използвате следните осем в речта си:

1. Може би.. – „Може би ще се явя на интервюто за страхотна нова работа“; „Може би ще го отложа за утре“; Може би… до кога? Колебанието, което ясно изразявате започвайки с това въведение, говори за изключителната ви неувереност. Няма може би. Или го правите или не го правите! Животът рядко дава втори шанс, не пропускайте единствения, който можете да получите.

2. Няма да… – „Няма да успея да се справя“; „Това няма да сработи“- откъде знаете, че няма да стане, като дори не сте опитали. Забравете тази дума „няма“, има всичко, стига да го искате и да се борите да стигнете до него.

3. Обикновено…  „Обикновено го правим по този начин“; „Обикновено използвам това“… каква е тази дума обикновен? Вие сте уникални, иновативни, позитивни и можещи хора! И в никакъв случай не се асоциирайте с обикновени неща, хора и събития.

Неуверените хора се познават по думите

Неуверените хора се познават по думите

4. Подозирам, че… – „Подозирам, че ще си навлече сериозни проблеми“; „Подозирам, че в предложението им има уловка“… Докато с другите горепосочени изрази, по-скоро изразявате своята неувереност, с „подозирам“ хвърляте сянката върху някой друг. По-добре избягвайте гласно да изразявате съмнения, отнасящи се за другите. Това ви прави да изглеждате, като „клюкари“ с нисък морал.

5. Невъзможно е… – „О, това е невъзможно, никога не е било правено“ – нещо, което може би сме чували често в различен контекст. Когато чуя някой да го казва, винаги се сещам за Стив Джобс, човекът за който тази дума не съществува. С невероятната си способност да изкривява реалността през собствената си призма, убеждава служителите си в Apple, че няма невъзможни неща, има такива, които не са били правени/откривани досега. Именно изключването на тази дума, прави компанията една от най-могъщите в световен мащаб.

6. Притеснявам се за… – „Притеснявам се за представянето си“; „Притеснявам се за разговора с клиентите“ – притеснението е една от главните причини за неувереността, карайки ни да си представяме най-лошите възможни сценарии. Не трябва страхът от провала да бъде водещ елемент в ежедневието ви. Всеки се притеснява, някои повече, други по-малко. Всеки път, когато започнете да мислите за следващо събитие, за което нервничите, представете си най-добрия план за развитие, представете си, че се справяте блестящо и хората ви аплодират.

7. Трябва да… – „Трябва да съм сигурен, че ще се справя, ако напусна работа“; „Трябва да се убедя, че няма да ми откажат, ако попитам за повишение“ – усещате ли тона в тези изречения, „трябва“ тотално стопира шансовете ви за успех. С този израз си поставяте абсолютно ненужни условия, които ви пречат да поемете напред. По-добре е да опитате и да се провалите, отколкото да се провалите в опитите си. Причини за НЕ правене на нещо винаги ще се намират, докато продължите да си намирате извинения.

8. Вероятно ще… – „Вероятно ще ми откаже“; „Вероятно няма да се съгласи с предложението ми“ – този израз е с много подобен на „може би“ смисъл. Вероятно изразява абсолютна липса на мотивация и усилие да направите нещо. „Може и да стане, но вероятно ще пропадне“ – усещате ли как във втората част на изречението тотално убивате желанието си дори да опитате. Помислете върху това.

А Вие употребявате ли тези думи и изрази в речта си?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.