Невероятният Дейвид Линч

Историята на един художник - режисьор...

07.06.2017

Свързваме името на американския режисьор Дейвид Линч с култовия сериал „Туин пийкс” и уникалните филми „Диво сърце” и „Изгубената магистрала”, но е любопитно да научим, че той е и талантлив художник.

Историята на американския режисьор Дейвид Линч

Роден е на 20 януари 1946 г. в град Мисула, Монтана, САЩ в семейство на научен работник и учителка по английски език. Корените на Дейвид са финландски. През XIX век дядо му по майчина линия емигрира от Финландия в Щатите.

Дейвид е будно дете, което се отличава с активност, талант и стремеж да бъде първи в това, с което се занимава. На 15 годишна възраст Дейвид Линч взима участие в церемонията по встъпване в длъжност на президента Джон Кенеди.

Вижте още: Оригами – от древността към бъдещето

Желанието му да стане художник го води в залата по изкуства на училище „Коркоран” във Вашингтон, а след това Линч учи една година в училището по-изящни изкуства в Бостън. За да усъвършенства своите познания и практически умения, Дейвид заминава в Европа и посещава специализантски курс при австрийския експресионист Оскар Кокошка. Престоят му там е само 15 дни, въпреки, че първоначалните му намерения са да остане 3 години в Европа.

След завръщането си в Щатите, Дейвид се посвещава на киното като създава пълнометражни, късометражни филми и телевизионни сериали. Линч режисира и клипове на известните изпълнители Крис Айзък, Майкъл Джаксън и Моби.

Художникът Дейвид Линч

Дейвид Линч

Картините на Линч са сходни по сюжет с неговите филми. Често в тъмни тонове, носещи мрачни внушения, свързани с тъмната страна на човешката душа, мрачните дебри на съзнанието и непреодолимото чувство на страх пред непознатото и мистериозното.

Линч обича графиката и играта на черно и бяло, които са предпочитаните цветове в картините му. Използва умело петното, светлосянката, нюансите. Част от графичните му творби са по-близо до плакатното изкуство. Обект на неговите произведения често са битови сцени, предмети от ежедневието. Тематиката е предимно мрачна и драматична, също като филмите му.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването